Aleksej Navalnyj i retten i Moskva. AP Photo, File

Den fengslede russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj er flyttet fra straffekolonien IK-6. Det er ikke kjent hvor han befinner seg nå.

Aleksej Navalnyj har lenge vært blant de mest fremtredende opposisjonelle i Russland. Selv fra straffekolonien IK-6 har han klart å gjøre sin stemme hørt, med krasse protester mot hvordan Putin-regimet styrer Russland.

Ikke minst har han vært kritisk til det han har karakterisert som en meningsløs krig mot nabolandet Ukraina.

Mange ser på ham som Russlands eneste ærlige og modige politiker.

Men nå har regimet tatt affære, og flyttet Navalnyj til et annet og ukjent sted.

Hans talsperson Kira Jarmysj forteller at ansatte ved straffekolonien har fortalt Navalnyjs advokat at han ikke lenger er innsatt der.

– Hvor de har brakt ham til, nekter de å si, skriver Jarmysj i sosiale medier.

NTB-Reuters melder om saken.

Siden Navalnyj fikk en ny dom i august, har medhjelperne hans fryktet at han skulle bli overført til et fengsel med dårligere standard og strengere forhold. Det kan være det som nå har skjedd

Prosessen med å overføre fanger over store områder i Russland, kan ta ukevis. Familiene til straffedømte får sjelden vite om forflytninger før de er gjennomført.

Navalnyjs advokater har ikke fått kontakt med ham siden tirsdag i forrige uke. Den siste uken har medhjelperne hans vært bekymret over hvor det har blitt av ham. De har heller ikke fått bekreftet at han fortsatt er i live.

Settes i sammenheng med Putins kommende valgkamp.

President Vladimir Putin kunngjorde nylig at han stiller til gjenvalg i mars 2024.

Navalnyjs støttespillere ser forflytningen i lys av dette. Medhjelper Ljubov Sobol tror russiske myndigheter er livredde for at Navalnyj skal være en tydelig røst mot Putin i tiden frem til valget.

Vladimir Putin foretrekker en valgkamp uten reelle motkandidater, og uten noen reell debatt. Det er slik hans versjon av «demokrati» fungerer.

Det knyttes derfor ingen spenning til utfallet av det kommende, såkalte valget i mars. En del har sammenlikner det med en keiser som kroner seg selv, slik Napoleon i sin tid gjorde.

Les også: 

Russisk politi anholdt over 100 Navalnyj-tilhengere

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.

 

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.