Lituaisk politi utenfor Leonid Volkovs bosted i Vilnius. Foto: Photo/Mindaugas Kulbis

Litauens president håper å finne de skyldige etter at Aleksej Navalnyjs støttespiller Leonid Volkov ble angrepet med hammer i Vilnius. Mistanken rettes mot Moskva.

En medarbeider av den avdøde russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj er innlagt på sykehus etter at han ble angrepet med hammer i Litauen, opplyste lokalt politi til AFP i går.

– Leonid Volkov ble akkurat angrepet utenfor huset sitt. Noen knuste et bilvindu og sprayet tåregass i øynene hans. Deretter begynte angriperen å slå Leonid med en hammer, sier Navalnyj-talsperson Kira Jarmysj.

Hendelsen skjedde i Litauens hovedstad Vilnius tirsdag. Politiet i byen sier de er informert om at en mann er blitt slått utenfor sitt hjem, og at saken etterforskes.

På X har Navalnyj-medarbeidere delt bilder av en skadd Volkov , og av at han blir båret inn i en ambulanse.

Nå arbeider myndighetene i Litauen for å oppklare saken, og mistanken går i retning av Moskva.

NTB-Reuters melder om saken.

– Myndighetene vil vurdere, etterforske og forhåpentlig finne den eller de skyldige, sier president Gitanas Nauseda etter at Leonid Volkov ble angrepet utenfor hjemmet sitt i Vilnius tirsdag. Nauseda levner liten tvil om retningen mistankene hans går i.

– Mitt budskap til Vladimir Putin er at ingen her lar seg skremme av ham, fortsetter presidenten.

Litauisk etterretning samstemmer i at angrepet på Volkov trolig ble organisert og utført av Russland. Mannskaper fra Litauens antiterrorpoliti er blant dem som har undersøkt åstedet.

Litauen, i likhet med de fleste andre land som tidligere har vært under Moskvas hæl og kjenner regimet, har alt annet enn naive forestillinger om hva regimet i Moskva er villige til å utføre av slike handlinger.

Volkov brakk en arm og ble påført blåmerker i pannen og skader i beinet etter å ha blitt angrepet med tåregass og hammer, sier den avdøde russiske regimekritikeren Aleksej Navalnyjs talsperson Kira Jarmysj.

Russiske myndigheter har gjentatte ganger hisset seg opp over at Volkov fra sin base i Vilnius har organisert demonstrasjoner mot Kreml og krevd at Navalnyj ble løslatt.

Navalnyj døde i russisk fangenskap i februar, og de fleste regner det som sannsynlig at han ble myrdet av regimet.

Volkov selv sier på Telegram at han kom hjem fra sykehuset onsdag. Han beretter han ble slått rundt 15 ganger i beinet med en hammer.

Russland har en viss tradisjon nettopp med hensyn til å utføre terrorpregede angrep og attentater både utenlands og innenlands mot motstandere av Putin-regimet.

Wikipedia finnes det  en oversikt der slike angrep er oppført, mange vil la seg forbause over hvilket antall det faktisk er snakk om. I stor grad handler det om brutale, mafiapregede drap utført av FSB, regimets sikkerhetspoliti.

Les også: 

Navalnyj-medarbeider innlagt på sykehus etter angrep i Litauen

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.