Leder av Cinema for Peace Jaka Bizilj møter pressen 22. august. Det er denne organisasjonen som har fått Navalnij til Tyskland. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters/Scanpix

Aleksej Navalnij vil overleve forgiftningen, men vil trenge lang rekonvalesens. Det er også uvisst om han vil få mén. Det sier leder for organisasjonen som fraktet Navalnij til Tyskland.

– Navalnyj vil overleve giftangrepet, men hvis han overlever dette uskadd, vil han være satt ut av spill som politiker i flere måneder, sier Jaka Bizilj, leder av organisasjonen Cinema for Peace, til avisa Bild.

– Etter mitt syn er det avgjørende spørsmålet hvorvidt han vil komme uskadd fra dette og fortsette å spille rollen han gjør i dag, sier Bizilj.

Navalnij hadde besøk søndag, men ingen ville si noe om hans tilstand.

Hans kone Julia Navalnyj og støttespilleren Leonid Volkov besøkte 44-åringen på sykehuset søndag, men ønsket ikke å gi noen kommentarer til pressen.

Legene har tatt en rekke prøver og en kunngjøring er ventet mandag.

Navalnij er under den tyske statens beskyttelse. Hvordan vil Putin reagere på at Tyskland tar Navalinij under sine vinger? Han ønsket åpenbart å ta livet av ham.

Hva fikk Merkel til å gripe inn? Var det som en følge av undertrykkelsen av opposisjonen i Hviterussland? Putin lovte å beskytte Lukasjenko med våpenmakt om nødvendig.

Det er rimelig å anta at Merkel er blitt lei av at Putin tar folk av dage uansett hvor det måtte være, også på tysk jord.

Navalnyj lå to dager på sykehuset i Omsk før det ble gitt tillatelse til å fly ham til Tyskland. Legene mente tilstanden hans var for kritisk til at han kunne flyttes.

Men talsperson for Navalnyj, Kira Jarmysj, hevder at russiske myndigheter holdt ham tilbake i et forsøk på å dekke over den virkelige årsaken til at han kollapset.

Ifølge en sak i den russiske avisen Moskovsky Komsomolets ble Navalnyjs bevegelser før kollapsen nøye overvåket av russiske myndigheter. Ikke navngitte personer i sikkerhetstjenesten innrømmet overfor avisen at de fulgte med på hvor han bodde, hvem han snakket med og hvor han spiste under turen til Sibir.

– Graden av overvåking overrasker meg ikke i det hele tatt, det visste vi allerede, men det er forbausende for meg at de ikke har nølt med å fortelle alle det, sier Jarmys (NTB)

 

 

 

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.