Navalnyj drikker te på flyplassen i Tomsk, før avreisen til Moskva. Foto: Medpassasjer/REN TV

Aleksej Navalnyjs støttespillere sier at det er funnet et svært farlig stoff i kroppen hans. Leger skal ha sagt nei til å overføre ham til et sykehus i Berlin.

Ivan Zjdanov, en av Navalnyjs allierte, sier fredag at politiet har funnet et svært farlig stoff i Navalnyjs system, men at myndighetene nekter å oppgi hva slags stoff det er.

Samtidig skal leger ha sagt nei til at Navalnyj kan flyttes på grunn av helserisiko. Opposisjonspolitikerens talskvinne Kira Jarmysj mener det er et forsøk på å skjule forgiftningen.

– Forbudet mot å flytte Navalnyj trengs for å trenere og vente til giften i kroppen hans ikke lenger kan spores. Men hver time med utsettelse er en trussel mot livet hans, sier hun.

Et fly fra Tyskland landet fredag morgen i Omsk i Sibir der Navalnyj har ligget i respirator siden torsdag. Meningen har vært å overføre russeren til et sykehus i Berlin.

Fakta om Aleksej Navalnyj:

* Russisk regimekritiker og blogger (44) med millioner av følgere på Twitter og YouTube. Utdannet jurist.

* Bor i Moskva, er gift og har to barn.

* Startet i 2007 en antikorrupsjonskampanje ved å kjøpe seg inn i statskontrollerte selskaper for å kunne stille kritiske spørsmål på generalforsamlingene.

* Har organisert en rekke demonstrasjoner mot president Vladimir Putin.

* I 2008 ekskludert fra det liberale partiet Jabloko, der han hadde vært aktiv siden 2000, anklaget for å skade partiet med sine nasjonalistiske tendenser.

* Leder for det lille Partija Progressa – Fremskrittspartiet – siden opprettelsen i 2013.

* Fikk 27 prosent av stemmene ved borgermestervalget i Moskva i september 2013.

* Har vært pågrepet og stilt for retten for underslag en rekke ganger. Dømt til betinget fengsel i juli 2013 og desember 2014. Han hevder selv at disse har vært politisk motivert.

* Ønsket å stille som presidentkandidat og utfordre Putin i valget i 2018, men kandidaturet ble ikke godkjent.

* I mai 2018 ble han dømt til 30 dagers fengsel etter å ha blitt pågrepet under en demonstrasjon mot Putin i Moskva.

* Nominert til Sakharovprisen i 2019.

(Kilde: NTB, Store norske leksikon, Wikipedia)

 

Les også:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.