Aleksej Navalnyj i retten. AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Fra en rekke hold internasjonalt kommer det nå krass kritikk av dommen mot den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj, som fredag fikk ytterligere 19 år i fengsel.

Den russiske opposisjonspolitikeren og regimekritikeren Aleksej Navalnyj har fått en ny dom mot seg som forlenger fengselsstraffen hans betraktelig.

Navalnyj var blant annet tiltalt for å ha finansiert og tatt initiativ til ekstremistisk virksomhet.

Påtalemyndigheten mener også at Navalnyj har bidratt til å «rehabilitere naziideologi», en anklage de fleste vil oppfatte som fullstendig absurd, på grensen til det latterlige.

47-åringen Navalnyj  er kjent som en krass kritiker av Russlands president Vladimir Putin. Han soner fra før en dom på ni års fengsel for påstått underslag, og befinner  i en straffekoloni omtrent 25 mil øst for Moskva.

Navalnyj selv hadde ingen illusjoner om behandlingen fra dette systemet:

– Det kommer til å bli en lang straff, som kan kalles stalinistisk, skrev Navalnyj i sosiale medier dagen før dommen.

Sterke reaksjoner: – Juridisk trakassering

Dommen har ført til sterke reaksjoner i det internasjonale samfunn.

– Den nye dommen ilagt i dag mot opposisjonslederen Aleksej Navalnyj reiser fornyede og alvorlige bekymringer om juridisk trakassering, sier FNs menneskerettighetssjef Volker Türk i en uttalelse.

Turk formaner Russland til å frigjøre Navalnyj umiddelbart. Også USA og EU kommer med sterk fordømmelse av dommen.

– I årevis har Kreml forsøkt å bringe Navalnyj til taushet og hindre at hans oppfordringer om åpenhet og ansvarlighet når ut det russiske folket, heter det i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet.

– Den siste dommen i nok en humbug-rettssak mot Aleksej Navalnyj er uakseptabel. Denne vilkårlige dommen er responsen for hans mot til å snakke kritisk mot Kreml-regimet, skrive EU-president Charles Michel i sosiale medier.

Tysklands utenriksminister omtaler dommen som «ren urettferdighet», og mener den viser tydelig hva Putin står for:

– Det er ingen ting som Putin frykter mer enn dem som står opp mot krig og korrupsjon og for demokrati – selv fra en fengselscelle. Han kommer ikke til å stilne kritiske røster med dette, sier landets utenriksminister Annalena Baerbock.

Les også: 

Fordømmer Putins krig: Påstand om 20 års fengsel for Navalnyj

 

Gode bøker fra Document: Bestill i dag:

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.