Alexei Navalny i retten i byen Pokrov. Foto: AP Photo/Denis Kaminev

Putin-regimet jobber på spreng for å kvitte seg med all politisk motstand. Opposisjonslederen Aleksej Navalnyj bør dømmes til ytterligere 13 år i fengsel, mener påtalemyndigheten.

NTB forteller om saken, og skriver at Navalnyj fra før soner en dom på 2,5 år i en straffekoloni. Dette er angivelig grunnet  brudd på meldeplikten etter en tidligere betinget dom.

Bruddene på meldeplikten var forårsaket av at han lå i koma sommeren og høsten 2020, og hans allierte beskriver dommen som politisk motivert.

Denne rettssaken handler om nye bedragerianklager knyttet til organisasjonene han driver, og forakt for retten. Separat pågår det en etterforskning av påstått ekstremisme som kan gi ytterligere opptil ti års fengsel.

Navalnyj har blitt særlig kjent for sine avsløringer av korrupsjon i det russiske maktapparatet, noe som anses som ubehagelig for Putins regime og hans krets av oligarker.

Aleksej Navalnyj og en rekke av hans nærmeste medarbeidere og støttespillere er terrorlistet av myndighetene, en kategorisering regimet gjerne benytter overfor politisk opposisjon.

Sommeren 2020 ble han forgiftet med nervegiften Novitsjok, og måtte reise til Tyskland for å få behandling for å berge livet. Han mener det var russiske myndigheter som sto bak forgiftningen, noe de avviser.

I januar 2021 kom han tilbake til Russland og ble pågrepet ved ankomst.

Etter Russlands invasjon av Ukraina har han oppfordret russerne til å gå ut i gatene og demonstrere mot regimet.

Les også: 

Knusende fordømmelse av Putins krig fra russisk opposisjon

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.