Russisk regime-politi arresterer fredelige demonstranter. Foto: AP Photo  

Russisk politi anholdt søndag over 100 tilhengere av Aleksej Navalnyj, da de markerte den fengslede opposisjonspolitikerens 47-årsdag.

Den uavhengige russiske menneskerettighetsgruppa OVD-Info skriver søndag kveld at 109 personer i 23 russiske byer er anholdt av politiet i forbindelse med at de foretok offentlige markeringer av Aleksej Navalnyjs 47-årsdag.

Myndighetene har slått kraftig ned på alle tegn til opposisjon siden den russiske invasjonen av Ukraina. I de fleste byene var det en håndfull kritikere som ble anholdt av politiet.

Aleksej Navalnyj soner en dom på elleve og et halvt års fengsel for korrupsjon og forakt for retten, anklager som han selv hevder er fabrikkert for å bringe ham til taushet i den russiske offentligheten.

Viste plakater

Bilder fra Moskva og St. Petersburg viser hvordan politiet pågriper enkeltdemonstranter. En mann kunne man se holde opp et en plakat før Moskva-politiet fører ham vekk, krokbøyd og med uttrykk av smerte i ansiktet.

En annen mann i Moskva ble arrestert da han holdt opp en plakat med teksten «Free Navalnyj».

I St. Petersburg fortalte en kvinne journalister at hun var blitt pågrepet sammen med et barn.

– Jeg er imot krigen, og det var grunnen til at de anholdt meg sammen med mitt mindreårige barn, sa kvinnen.

Ny tiltale

Navalnyj er nå også tiltalt for å ha dannet en ekstremistisk organisasjon, viser rettsdokumenter. Navalnyj kaller anklagene absurde. I tillegg står han i fare for å bli tiltalt for terrorforbrytelser som kan føre til en dom på 30 års fengsel.

Han ble pågrepet da han i januar 2021 kom tilbake til Russland etter at han ble forgiftet med nervegiften novitsjok i Sibir og evakuert til Tyskland for behandling.

Les også: 

Navalnyj sultestreiker – på livet løs

 

Velkommen til møte!

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.