Vladimir Kara-Murza.  Foto: AP Photo, File

Rettssaken mot den kjente russiske aktivisten Vladimir Kara-Murza, som er tiltalt for forræderi, startet i Moskva mandag. Han risikerer dom på 20 års fengsel.

Vladimir Kara-Murza er en av de mest profilerte kritikerne av Putins regime i Russland.

En rekke ganger har han gått ut mot de politiske forholdene i landet, og i senere tid ikke minst mot invasjonen og krigføringen i Ukraina.

Kara-Murza ble pågrepet som følge av taler han har holdt i flere vestlige land, der han har kritisert russiske myndigheter. Han er blant annet anklaget for å ha spredt falsk informasjon om den russiske «militæroperasjonen» i Ukraina.

NTB-AFP melder om saken.

Det vil i praksis si at han blant annet har fortalt om at det faktisk foregår en krig i regi av Russland.

Dersom han blir funnet skyldig, risikerer han opptil 20 års fengsel. De færreste regner med at han har noen mulighet til faktisk å bli  frikjent av noen domstol i dagens russiske rettssystem.

Kara-Murza, som ble pågrepet i april, avviser all skyld. Han viser til at den russiske konstitusjonen faktisk gir rett til politisk opposisjon i landet.

Tiltalen er blant annet tatt ut på bakgrunn av en tale Kara-Murza holdt i delstatsforsamlingen i Arizona i USA i mars i fjor, der han fordømte det russiske militærets handlinger i Ukraina.

Rettssaken mot Kara-Murza er den hittil siste i en rekke saker mot opposisjonelle i Russland. Den mest kjente, Aleksej Navalnyj, soner i russisk fengsel under brutale forhold. Han er tidligere forsøkt blant annet forgiftet, les også:

Nye tester bekrefter at Navalnyj ble forgiftet med novitsjok

Bestill gode bøker fra Document forlag: 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.