Fra et valglokale i St. Petersburg, 17.mars 2024. Foto: AP Photo/Dmitri Lovetsky

Opposisjonen i Russland har bedt folk vise misnøye med valget ved å møte mannsterkt frem klokka 12. Ved dette tidspunktet er det lange køer ved valglokaler blant annet i Moskva.

Mange oppfatter valget i Russland som en ren farse, der president Putin i praksis gjenvelger seg selv.

I Russland er opposisjonen mer eller mindre kneblet, og bare en håndfull «godkjente» kandidater får utfordre Putin i valget.

Derfor har opposisjonen i befolkningen oppfordret til en stille protest på selve valgdagen, nemlig ved at så mange som mulig møter opp ved valglokalene nøyaktig klokken tolv.

Det er en form for protest det ikke er så helt lett for sikkerhetspolitiet å slå ned på. For de kan i utgangspunktet ikke begynne å arrestere folk som gjør det myndighetene har bedt dem om, nemlig å stille opp og stemme.

Mange har fulgt opposisjonens oppfordring. Bilder viser hvordan køer slanger seg rundt valglokaler i Moskva søndag rundt klokken tolv, siste dag av valget.

Mange har også skrevet protester mot president Vladimir Putin og krigen i Ukraina på stemmesedlene.

Da slår politiet til. Telegram-kanalen OVD-info melder at 50 personer er pågrepet for protester.

For selv om den russiske grunnloven tydelig erklærer at det skal være både ytringsfrihet og et åpent flerpartisystem i landet, er dette noe dagens regime ikke aksepterer.

Folk kastes i fengsel i årevis for selv mindre politiske protesterer, se også artikkel under.

Regimet har helt sett bort fra sin egen grunnlov.

NTB-DPA-AFP melder om saken.

Enken til den avdøde opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj, Julia Navalnaja, som er i eksil utenfor Russland, er blant dem som før valget oppfordret flest mulig til å protestere ved å møte opp presis klokka 12 søndag for å oversvømme valglokalene.

Hun har også oppfordret folk til å skrive ordet Navalnyj på stemmesedlene.

Organisasjonen til Navalnyj meldte tidligere om protester mot valget i en rekke byer lenger øst i Russland da klokka ble 12 der.

Både i Vladivostok og andre byer i Sibir, som Novosibirsk, Omsk og Irkutsk, meldes det om folk som tok del i protesten der folk skulle oversvømme valglokalene presis klokka 12.

Hundrevis av mennesker stilte seg også i kø ved et valglokale før klokka 12 i Jekaterinburg i Uralfjellene.

Valget der Putin ikke har reelle motkandidater, startet fredag og avsluttes når de siste valglokalene i Kaliningrad stenger søndag kveld.

Allerede fredag ble det meldt om flere tilfeller av folk som helte maling i valgurner, fyrte av fyrverkeri i valglokaler og i ett tilfelle, kastet en molotovcocktail mot et valglokale.

Det ulmer under overflaten i dagens Russland. Mange vil ha en endring.

Les også: 

To Navalnyj-tilhengere dømt til fangeleir av domstol i Moskva

Bestill fra Document i dag:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.