Den fengslede russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj er opptatt av et Russland utenom president Putin. Foto: Moscow City Court via AP, File

Det er ikke bare verdenssamfunnet som kritiserer den krigen Putin fører mot nabolandet. Også hjemlig opposisjon raser, og det brukes sterke ord.

Etter hvert som Putin-regimets krig mot Ukraina fremstår som mer og mer brutal og blodig, øker også protestene.

Massive sanksjoner er innført mot Russland, FN har med overveldende flertall fordømt invasjonen, det melder seg frivillige fra en rekke land som vil slåss for Ukraina, våpen og andre forsyninger sendes, Russland boikottes fra stadig flere internasjonale fora og sammenhenger.

Russland fremstår som mer og mer isolert, og støttes kun av en håndfull nasjoner som utgjør en nesten tragikomisk bukett av «shithole-countries» (Syria, Eritrea, Nord-Korea og et par andre av samme kaliber).

Ikke engang Kina har villet gå ut med klar støtte til Putin.

Hjemme i Russland er motstanden mot Putin nesten påfallende synlig. Til tross for at det er innført svært strenge, diktatoriske tiltak for å kvele all opposisjon, demonstreres det i en rekke byer rundt om i landet. Tusenvis arresteres av despotens undertrykkelses-politi, men likevel møter nye opp for å rope ut sitt sinne.

Bare denne søndagen skal 4300 personer i Russland være arrestert for å ha sagt sin mening om president Putin og den krigen han fører på deres vegne. Document omtalte det:

Over 4.300 personer skal søndag ha blitt pågrepet i rundt 56 russiske byer i forbindelse med demonstrasjoner mot Russlands invasjon av Ukraina.

Det skriver den uavhengige organisasjonen OVD-Info, som fører oversikt over pågripelser og demonstrasjoner i Russland, skriver Document.

Fra den fengslede opposisjonsleder Aleksej Navalnyjs organisasjon er det kommet et utspill som setter klare og sterke ord på opposisjonens holdning til Putins krig.

Sitatet under (oversatt til svensk) er hentet fra nettsiden til den svenske samfunnsdebattanten, forsvarseksperten og forfatteren Lars Wilderang. Han bringer daglige oppdateringer fra krigen, basert på nyhetskilder rundt om i verden:

For åtte dager siden begynte vårt land å bli sett på som den absolutte ondskap.

Bomber og raketter har falt på ukrainske byer i åtte dager. Tusenvis av mennesker dør, og ingen har funnet ut hvorfor.
Og alt dette på grunn av én person.

Putin vanærer det russiske flagget, det russiske språket og selve ordet Russland.

I løpet av få dager ødela den gale diktatoren alle prestasjonene til russiske forskere, idrettsutøvere og kunstnere.

I mange tiår har vi blitt dømt til skyld. På grunn av Putin betyr Russland nå krig for mange.

Men det var ikke Russland som angrep Ukraina, men Putin.

I mange år skremte, arresterte og drepte han russere. Han stjal valg og milliarder.

Det var Putin som ønsket å bombe fredelige byer, drepe barn og ødelegge liv.

Russerne ble ikke spurt om de ville ha krig. I Russland, som vi elsker og er stolte av, er millioner av mennesker imot denne galskapen. Og nå trengs deres hjelp mer enn noen gang.

Ikke bare Ukraina, og ikke engang bare Russland, men hele verden trenger hjelp. Hjelp i kampen mot Putin og hans krig.

(Til norsk av Document.) 

Det er særdeles kraftfull tale. Hvis slike synspunkter er uttrykk for en voksende stemningsbølge i ulike russiske miljøer, grupper, byer og tettsteder, har Putin større problemer enn den sterke militære motstanden fra Ukraina.

Denne krigen kan være begynnelsen på slutten for Putins regime.

Les også: 

USA leverte våpen til Ukraina allerede i desember

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Kents bok her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.