Russlands president Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Nesten 7.000 russiske forskere og akademikere hadde torsdag undertegnet et åpent brev til president Putin i protest mot krigføringen i Ukraina.

NTB-AFP skriver om hvordan Putins invasjon av Ukraina møtes med økende motstand hjemme i Russland, nå også fra vitenskapelige kretser i landet.

Nå har en lang rekke personer i disse akademiske miljøene gått ut mot regimets krig mot nabolandet Ukraina, og skrevet et åpent brev til president Vladimir Putin:

– Vi, russiske forskere og forskningsjournalister, protesterer sterkt på den militære invasjonen av Ukraina som er innledet av russiske styrker, heter det i brevet.

Mer enn 6.900 har skrevet under, og alle risikerer bøter eller fengsling, da russiske myndigheter de siste årene har innført lover som gjør det enklere å slå ned på opposisjonelle stemmer i landet.

Men denne typen trusler har altså ikke vært nok til å forhindre disse personene fra å si sin mening.

Den russiske nasjonalforsamlingen begynte denne uken å behandle et lovforslag som kan straffe folk hardere for å kritisere krigen i Ukraina, og befester dermed også inntrykket av Russland som et rent diktatur.

I brevet snakkes det i klartekst til Putin, og det brukes sterke ord.

Her omtales Russland som den «angripende parten, og dermed en kjeltring-stat».

Å bli en stor vitenskapsnasjon er umulig i den nåværende situasjonen «der våre nærmeste kolleger – matematikere i Ukraina … står i fare på grunn av det russiske forsvaret», heter det videre.

– Vi er overbevist om at ingen geopolitiske interesser kan rettferdiggjøre denne døden og blodsutgytelsen. Krig vil bare føre til et fullstendig tap av landet vårt, heter det i brevet.

Dette føyer seg inn i rekken av mange typer reaksjoner mot Putins regime som følge av invasjonen, og effektene begynner nå å melde seg.

Den brede internasjonale fordømmelsen som ble innledet i forrige uke, har eksempelvis allerede rammet en lang rekke vitenskapelige prosjekter der Russland har en rolle.

Blant annet skal det ha satt en foreløpig stopper for arbeidet med den internasjonale romstasjonen ISS, og planene om et russisk-europeisk samarbeid om å sende en rover til Mars.

Det er ikke kjent hvordan president Putin reagerer på kritikken fra deler av Russlands intelligentsia.

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.