President Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

En gruppe russiske kvinner kritiserer president Vladimir Putin og anklager ham for å skjule informasjon om krigen i Ukraina for å bli gjenvalgt neste år.

Kvinnene, som har ektemenn som tjenestegjør i Ukraina, krever at Putin henter mennene deres hjem til Russland.

Det nøyer seg ikke med at mennene eventuelt kommer hjem på permisjon, eller såkalt rotasjon.

– Vi vil kun gi oss når våre menn er trygt hjemme for godt. Vi er ikke interessert i rotasjon, heter det i et brev som er lagt ut på Telegram-kontoen til gruppa, som kaller seg «Veien hjem».

NTB-DPA melder om saken.

Flere demonstrasjoner kvinnene har ønsket å organisere, har ikke blitt godkjent av russiske myndigheter som delvis har begrunnet avslaget med «koronasituasjonen» i landet.

Hvor mange kvinner som er med i gruppen, er ikke kjent.

Kvinnene viser til løfter president Putin skal ha avgitt:

– Vi husker at presidenten lovet at reservister ikke ville bli kalt inn, og at den spesielle militær operasjonen kun ville bli utført av profesjonelle frivillige, står det videre.

Putin har imidlertid ikke for vane å holde verken løfter eller avtaler.

Så i stedet har mennene nå vært utplassert i krigen i 15 måneder, og mange har mistet livet, heter det videre.

De russiske tapene skal være betydelige, men russiske myndigheter har sluttet å oppdatere eller føre offisielle lister. Så mange pårørende mottar intet budskap om at deres kjære er falt.

– Mobiliseringen har vist seg å være en forferdelig feil, skriver gruppen, som advarer om at ingen er fritatt dersom det skulle komme en ny delvis mobilisering i 2024.

I fjor høst erklærte Putin en delvis mobilisering i Ukraina-krigen. Også det var i strid med hans opprinnelige løfte om at det ikke ville skje. Snuoperasjonen skjedde som følge av russiske tilbakeslag på slagmarken, melder NTB-DPA.

Forut for invasjonen i Ukraina lovet Putin for øvrig også at det ikke var aktuelt med noen slik militæraksjon mot nabolandet.

Kvinner som protesterer på hjemmebane mot krigen, er noe Russland (Sovjetunionen) har en viss erfaring med.

Under krigen som pågikk i Afghanistan på 1980-tallet, var nettopp voksende protester fra soldatmødre og hustruer en av grunnene til at det daværende Sovjet-regimet valgte å trekke seg ut i 1989, etter ti års temmelig ørkesløs krig.

Denne typen protester blir derfor slått hardt ned på i Russland.

Ny bok fra Document forlag:

Forhåndsbestill «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone her!»

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.