Over hele verden er det demonstrasjoner mot den russiske krigføringen, her fra Oslo. Men også i Russland demonstreres det, og tusenvis er arrestert. Foto: Heiko Junge / NTB

Over 3.000 personer har blitt pågrepet i Russland for å ha holdt demonstrasjoner mot Russlands krig mot Ukraina, ifølge OVD-Info.

NTB-AFP melder som saken, og forteller at den motstanden mot Putins invasjonskrig er sterk og tydelig i den russiske befolkningen.

– I løpet av de siste tre dagene har minst 3.052 personer blitt pågrepet, melder organisasjonen OVD-Info.

Organisasjonen holder oversikt over pågripelser som skjer under demonstrasjoner. Lørdag ble minst 467 personer arrestert i 34 forskjellige byer.

Mange i Russland har gått ut i gatene i protest mot landets president Vladimir Putins krig mot Ukraina. På den første dagen med kamper ble over 1.700 personer pågrepet i demonstrasjoner i russiske byer, ifølge OVD-Infos tall.

Nyhetsklipp som sendes på TV, viser store folkemengder som demonstrerer. Det russiske politiet ser ikke ut til å ha kapasitet til å anholde mer enn de mest aktive og fremtredende demonstrantene, det vil i praksis si de som bærer store banner og plakater.

Dermed er tallene på anholdte kun et beskjedent uttrykk for hvor mange som nå faktisk er ute og demonstrerer.

I tillegg har mediene berettet om en rekke prominente personer i russiske samfunnsliv som har gått ut offentlig med sine protester mot angrepskrigen Putin har iverksatt.

NRK har omtalt en rekke av disse profilene som nå kritiserer Putin-regimets krig. En av dem er en kjent musiker og popstjerne, med stor appell hos yngre russere:

Popstjernen Valery Meladze har over 500 000 følgere på Instagram. I en video ber han om at militæroperasjonen stoppes og at man setter seg ned og forhandler.

– I dag skjedde det som ikke kunne og ikke skulle skje, sier Meladze.

Flere internasjonale medier, blant annet News Post, har fortalt om hvordan det store, russiske ishockey-idolet Alexander Ovechin har bedt om at krigen straks stoppes. Det gjør inntrykk i den sportsinteresserte russiske befolkningen.

Hjemlige protester mot en regjerings krigføring er ikke uvanlig. Det har USA erfart i flere av sine kriger rundt om i verden, og i Sovjet-unionen vokste protestene gradvis under krigen i Afghanistan.

Det som er litt uvanlig denne gangen, er hvor raskt protestene er kommet på hjemmebane i Russland.

Dette skjer i et land der massiv statlig propaganda jobber under høytrykk for å overbevise befolkningen om at regjeringen gjør det eneste rette, og der demonstrantene risikerer strenge reaksjoner fra myndighetene.

Les mer om protestene i Russland: 

Er russerne i ferd med å vende ryggen til Putin?

 

Bestill fra Document forlag:

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.