Fra en tidligere domsprosess mot medlemmer av protestgruppen Pussy Riot. foto: AP Photo, File

En russisk domstol har dømt Ljusja Sjtein, medlem av Pussy Riot og tidligere lokalpolitiker i Moskva, til seks år i fengsel for krigskritiske innlegg.

Ljusja Sjtein er dømt til seks års fengsel for å uttrykke seg kritisk mot Russlands angrepskrig mot nabolandet Ukraina.

Hun var imidlertid heldig, og hadde kommet seg ut av landet i tide, og ble derfor dømt in absentia.

Sjtein flyktet fra husarrest i Moskva bare dager etter at Russland invaderte Ukraina i 2022. Hun forsto hvilken vei det bar med hjemlandet, og har siden bodd på Island.

Hun vil antagelig holde seg langt unna Russland i fremtiden, i hvert fall inntil det nåværende regimet faller og kan erstattes. Straffen vil derfor neppe bli sonet.

NTB-Reuters melder om saken.

Sjtein ble funnet skyldig i å ha spredd såkalt falsk informasjon om krigen i forbindelse med et innlegg i mars 2022 på X, tidligere Twitter.

Der anklaget hun russiske soldater i Ukraina for å «bombe utenlandske byer og drepe mennesker», ifølge det russiske uavhengige nyhetsmediet Mediazona.

Få vil hevde at det er annet enn en nøktern og temmelig nedtonet rapport om hva som faktisk foregår i denne krigen. Men i Russland er dette altså straffbart, det er «falsk informasjon».

Arrestasjoner på rekke og rad

Siden krigens start for over to år siden har minst 19.855 personer blitt anholdt i Russland for å ha uttrykt seg kritisk om Ukraina-krigen, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen OVD-Info.

Mange ble pågrepet bare for å ha møtt opp i opposisjonspolitiker Navalnyjs begravelse.

Pussy Riot ble dannet i 2011 og er et russisk aktivistkollektiv som i flere år har vært kritiske til regimet i landet. Mange av medlemmene er dømt til fengselsstraffer.

Putin-regimet knebler siste rest av ytringsfrihet og rettssamfunn i landet, til tross for at nettopp grunnleggende friheter er nedfelt i landets grunnlov.

Les også: 

EU ber Russland løslate alle politiske fanger

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.