President Vladimir Putin har signert en lov som ytterligere innskrenker borgernes frihet.  Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

President Vladimir Putin signerte fredag en ny lov om fengselsstraff for publisering av «falsk informasjon» om Russlands handlinger i utlandet. Det kan idømmes inntil 15 års fengsel.

NTB-AFP forteller om den nye loven, som ble vedtatt av det russiske parlamentet tidligere i uka.

Loven omfatter fengselsstraffer og bøter for personer som publiserer «bevisst falsk informasjon» om handlinger utført av russiske myndigheter i utlandet.

Det kan være å formidle informasjon som ikke samsvarer med det bildet russiske mediekanaler formidler fra krigen i Ukraina. Eksempelvis fortelles det at det ikke pågår noen krig, men kun en «spesialoperasjon» for å frigjøre Ukrainia fra alle de «narkomane nazistene» Ukrainia angivelig er fullt av.

Det går videre fram av den nye loven at strafferammen er opptil 15 års fengsel dersom den publiserte informasjonen «skapte alvorlige konsekvenser».

Loven er en utvidelse av en bestemmelse som ble innført tidligere i mars, som går ut på at det innføres straffer på opptil 15 år for å ha publisert falsk informasjon om den russiske hæren.

Den russiske hæren uttalte fredag at 1351 russiske soldater er blitt drept i Ukraina. Det står i skarp kontrast til anslagene fra vestlige kilder. Nato anslo tidligere i uka at opptil 15.000 russiske soldater er drept.

Å stille spørsmål ved russiske myndigheters offisielle tall om dette, vil heretter kunne rammes av den nye loven.

Mange vil se dette som et tegn på at det totalitære sløret nå legger seg enda tyngre over Putin-regimets Russland, og at man fjerner de siste rester av noe som kan minne om demokrati og rettsstat.

Les også: 

Putin må gå

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.