Raseriutbrudd vekker bekymring: President Vladimir Putin snakker om utrenskning av det han kaller forrædere og avskum.  Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Det vil styrke Russland å få renset bort landets «forrædere», uttalte den russiske presidenten Vladimir Putin i en oppsiktsvekkende advarsel på TV.

NTB-Ritzau-Reuters melder at det var under et fjernsynsoverført regjeringsmøte onsdag denne uka at Putin truet russiske statsborgere som «tar Vestens parti».

Hans utfall var av en slik karakter at det antagelig styrker mistanken de mistanker enkelte har knyttet til presidentens mentale tilstand.

– Alle folkeslag, og spesielt det russiske folket, kan alltid skille ekte landsmenn fra avskum og forrædere. De vil spytte dem ut som et lite insekt som tilfeldigvis flyr inn i munnen deres, sa Putin.

Putins advarsel var av uvanlig hard karakter – selv til ham å være. Slik taler sjelden personer i mental balanse, spesielt ikke statsledere i TV-taler.

Presidenten fortsetter å gi uttrykk for sin helt spesielle virkelighetsoppfatning. For følge Putin prøver Vesten å provosere fram sivile konfrontasjoner i Russland og bruke Ukraina som et springbrett for en offensiv mot russerne.

– De har er ett mål – og det er å ødelegge Russland, sa han under møtet, der han også understreket at «oppdraget» i Ukraina går nøyaktig etter planen.

Mens han er i ferd med å bombe nabolandet i ruiner, er altså historien hans at det i virkeligheten er er Ukraina og Vesten som forsøker å ødelegge Russland.

Påstått «femtekolonne»

Presidenten advarte om at Vesten planlegger å bruke russiske statsborgere som en «femtekolonne». Det er et uttrykk for borgere som under en krig vender seg mot sitt eget land og kjemper for landets fiende.

– Vesten vil selvsagt satse på en femtekolonne – på forrædere. På de som tjener penger her, men som bor der borte. Ikke geografisk, men i hodet. De har en slavelignende måte å tenke på, uttalte president Putin.

– Jeg er overbevist om at denne naturlige og nødvendige rensingen av samfunnet vil styrke vårt samfunn og vår solidaritet, lød det videre.

Begreper som «rensing av samfunn», i betydningen utrenskning av mennesker,  er noe man historisk forbinder med noen av de verste og mest brutale despoter verden har sett.

Opprørende

Flere Russland-eksperter kaller Putins uttalelser for opprørende:

– På en veldig orwellsk måte har han delt innbyggerne inn i rene og urene, sier Andrei Kolesnikov, en politisk analytiker med base i Moskva.

Denne uken presterte Putin også å hevde at Russland er utsatt for noe som minner om jødeforfølgelsene:

Han sammenligner vestlige sanksjoner med antisemittisme og jødeforfølgelsen i Tyskland i 30-årene, og bruker ordet «pogrom», som beskriver voldelige angrep på jøder og andre etniske minoriteter, skriver VG.

Stadig mer totalitær

Etter at Putin ble president for tredje gang i 2012, har man sett en tydelig tilstramming av organisasjonsfriheten i landet. Blant annet ble det i 2012 vedtatt en lov som fastslo at grupper som mottok økonomisk støtte fra utlandet måtte erklære seg som «utenlandske agenter».

Utviklingen av et autoritært regime under Putin har spesielt skutt fart det siste året.

Etter invasjonen av Ukraina 24. februar har bildet blitt enda tydeligere. Vestlige eksperter og medier omtaler i dag i økende grad Putin som en diktator, skriver NTB.

En lov vedtatt 4. mars gjør det ulovlig offentlig å «diskreditere» den russiske hær. Loven forbyr også «offentlig spredning av bevisst falsk informasjon om bruken av den russiske føderasjonens væpnede styrker».

Tusenvis av russere er den siste tiden blitt varetektsfengslet fordi de har protestert mot krigen, som Russland stadig kaller en spesiell militæroperasjon for å demilitarisere og «avnazifisere» sin demokratiske nabo.

Flere ledende uavhengige medieorganisasjoner har måttet stanset virksomheten.

Russland har åpnet minst tre straffesaker mot personer for å ha spredt det de kaller falske nyheter om den russiske hæren på Instagram og andre sosiale medier. Det opplyste russisk politis etterforskningskomité tidligere denne uka, ifølge Reuters.

Det er neppe godt for den allmenne nattesøvnen rundt om i verden at en mann som styrer Russlands enorme arsenal av kjernefysiske ødeleggelsesvåpen, nå freser ut horrible visjoner om «å rense ut» motstandere både her og der.

Man må spørre seg, hva slags sikkerhetsnett er det mellom Putin og atomknappen?

Selv lojale Putin-sympatisører i Vesten bør la seg bekymre av dette.

Les også: 

Har det skjedd noe med Putin mentalt?

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.