En russisk domstol utstedte i går en arrestordre mot science fiction-forfatteren Dmitrij Glukhovsky, som risikerer en dom på ti års fengsel for å ha kritisert Moskvas krig i Ukraina. Den 42 år gamle forfatteren antas å leve i eksil i utlandet.

Hans forbrytelse er å ha fornærmet den russiske hæren ved å skrive på sosiale medier: «Stopp krigen! Innrøm at dette er en krig mot hele nasjonen og stopp den!»

På Telegram fastholder Glukhovsky kritikken: «Jeg er klar til å gjenta alt som ble sagt», kunngjør han.

Russland opplever en massiv forfølgelse av den politiske opposisjonen, og regimet har vedtatt en lov der kritikere risikerer 15 års fengsel for å spre det regimet beskriver som falske påstander om militæret.

Siden Putins angrep på Ukraina har regjeringen blokkert eller stengt ned minst ti uavhengige medier.

Moscow Times, som har gått i eksil og nå publiserer fra utlandet, beskriver det russiske regimets undertrykkelse av kritikere som enestående. Det er ikke helt riktig. I februar 1966 gjennomførte det sovjetiske regimet en oppsiktsvekkende rettssak mot de to satireskribentene, Andrei Sinjavsky og Juli Daniel, som ble dømt til henholdsvis syv og fem år i arbeidsleir for å ha fornærmet den sosialistiske orden.
Mange så på rettssaken som slutten på den relativt liberale politikken Nikita Khrusjtsjov førte.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.