Mamikhan Umarov. Stillbilde: Radio Free Europe / Radio Liberty / YouTube.

En domstol i Østerrike har dømt en tsjetsjensk 48-åring til livsvarig fengsel for drapet på landsmannen Mamikhan Umarov, en kjent dissident som levde i eksil.

Den tidligere politimann Mamikhan Umarov fikk politisk asyl i Østerrike i 2005. Der drev han en blogg som kritiserte Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov, og han samarbeidet også med østerriksk etterretning.

4. juli i fjor ble 43-åringen funnet skutt og drept utenfor Wien. Politiet pågrep en 48 år gammel tsjetsjener, som hadde offerets blod på den ene skoen og kruttslam på den ene hånden.

Mannen, som ikke er identifisert, nektet straffskyld under rettssaken, men fredag falt dommen som lyder på livsvarig fengsel.

Motivet for drapet er ikke fastslått, men ifølge aktor i saken var det enten snakk om et politisk attentat eller et oppgjør som følge av krangel om en våpenhandel.

Umarov hadde tidligere vitnet i flere drapssaker der tsjetsjenere var innblandet i Østerrike.

I januar ble to russere – en mann og kvinne – dømt til henholdsvis ti og åtte års fengsel i forbindelse med drapsforsøket på en tsjetsjensk videoblogger i Sverige. Også han var en velkjent kritiker av Kadyrovs regime.

Den russiske republikken Tsjetsjenia erklærte seg selvstendig på begynnelsen av 1990-tallet, noe som utløste krig mellom separatister og russiske styrker i 1994.

Separatistene ble slått ned, og Tsjetsjenia har siden 2007 vært ledet av Kadyrov. Han står for en islamistisk politikk, men er lojal mot Russland.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.