Anstrengt forhold til Putin: Tysklands forrige forbundskansler, Angela Merkel, og den nye, Olaf Scholz. Foto/Markus Schreiber

Regjeringen i Tyskland har utvist to russiske diplomater etter at en mann ble dømt for et drap som retten mener Russland beordret. Forholdet mellom de to landene er på frysepunktet.

NTB-AFP-AP melder at russiske myndigheter nekter for å ha noe med drapet å gjøre. Men den nye tyske regjeringen fester lit til kjennelsen onsdag, der en tysk domstol dømte en russer til livsvarig fengsel for drapet på en georgisk borger.

Drapet på den 40 år gamle georgieren av tsjetsjensk opphav utløste sterke reaksjoner i Tyskland i 2019 og førte til diplomatisk strid mellom Tyskland og Russland og gjensidige utvisninger.

Den regionale domstolen i Berlin fant onsdag den 56 år gamle Vadim Krasikov skyldig i ugjerningen under skjerpede omstendigheter og dømte ham til livsvarig fengsel.

Dommerne sa at Krasikov hadde et særskilt alvorlig ansvar for drapet, hvilket innebærer at han ikke blir automatisk benådet etter 15 år slik det er vanlig i Tyskland.

Russlands ambassadør i Berlin, Sergej Netsjajev, kaller dommen en forutinntatt og politisk motivert handling som vil forverre det allerede dårlige forholdet mellom Russland og Tyskland.

Mannens forsvarere hadde krevd løslatelse og argumenterte med at saken dreide seg om et tilfelle av feilaktig identitet. Russlands president Vladimir Putins pressetalsmann, Dmitrij Peskov, har tidligere kalt påstandene som er rettet mot Russland, for totalt grunnløse.

Men etter et møte med Tysklands daværende statsminister Angela Merkel flere måneder etter drapet omtalte Putin drapsofferet som en «banditt» og en «drapsmann» som han hevdet hadde tatt livet av flere titalls personer på Kaukasus.

Drapsofferet skal ha kriget mot Russland på de muslimske tsjetsjenernes side på begynnelsen av 2000-tallet og vært regnet som en terrorist av russiske myndigheter. Han kom til Tyskland som asylsøker i 2016.

Utenriksminister Annalena Baerbock sier drapet ble utført etter en statlig ordre og at det utgjorde en alvorlig krenkelse av tysk lov og suverenitet.

Som en reaksjon blir to russiske diplomater utvist, og Russlands ambassadør i Berlin kalles inn på teppet.

Det var en 56 år gammel russer som onsdag ble dømt til livsvarig fengsel for drapet på en georgier i Berlin 2019. Domstolen i Berlin mener drapet ble beordret av den russiske staten.

Mange har vært spent på om den nye, tyske forbundskansler, sosialdemokraten Olaf Scholz, vil få et bedre forhold til Russlands president Vladimir Putin enn det forrige forbundskansler Angela Merkel etter hvert fikk. Denne saken er neppe en god start på deres relasjon.

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.