Ungarn og statsminister Viktor Orbán kan vente seg mer kritikk for landets nye LHBT-lov når EU-landenes ledere samles til toppmøte i Brussel torsdag.

Lederne for 17 EU-land – et solid flertall av unionens 27 medlemmer – erklærte rett før toppmøtet sin støtte til forsvaret av LHBTQ-personers rettigheter. I et brev lover de å fortsette å kjempe mot diskriminering.

– Respekt og toleranse er i kjernen av det europeiske prosjektet. Vi forplikter oss til å fortsette denne innsatsen og sikre at fremtidige generasjoner av europeere vokser opp i en atmosfære av likestilling og respekt, skriver statslederne, ifølge Politico.

Ungarn er ikke nevnt konkret i brevet, som likevel er en klar reaksjon på landets omstridte LHBT-lov, som ble vedtatt nylig. Den forbyr blant annet fremstilling av seksuelle minoriteter – inkludert homofile og transpersoner – i innhold rettet mot barn. Det rammer blant annet bøker, filmer og undervisningsmateriell. Dermed begrenses også unges tilgang til informasjon om ulike legninger og seksuelle identiteter.

Landene som står bak brevet er stort sett de samme som tidligere i uken ba EU-kommisjonen starte en formell prosess som kan ende med at EU går til sak mot Ungarn. Tyskland, Frankrike, Benelux-landene, middelhavslandene, og de baltiske og nordiske EU-landene er alle med på protesten. Østerrike sluttet seg også til brevskriverne.

Middagsprat
Selv om Ungarn heller ikke er omtalt i EU-president Charles Michels invitasjonsbrev til toppmøtet, forventer tjenestemenn og diplomater at saken tas opp på torsdagens arbeidsmiddag.

– Dette handler om å understreke hvilke verdier Europa er satt sammen av, sier Luxembourgs statsminister Xavier Bettel i et intervju.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen kalte onsdag den ungarske loven «en skam» og sier den åpenbart diskriminerer folk på grunn av deres legning.

Orbán svarte med å si at han var skuffet over uttalelsen og sa den er basert på falske anklager.

– Den nye loven beskytter barns rettigheter, sikrer foreldres rettigheter og berører ikke rettighetene knyttet til legningen til personer over 18, så det er ingen diskriminering her, sa den ungarske statsministerne.

Fra Ungarn til Russland
Dermed kan han også ha gitt et forvarsel om hva han kommer til å si i samtalen rundt middagsbordet i Brussel.

Der skal lederne også diskutere det vanskelig forholdet til Russland, nærmere bestemt en fransk-tysk plan som åpner for nye økonomiske sanksjoner, samtidig som den tar opp muligheten for et toppmøte mellom president Vladimir Putin og europeiske ledere.

– Det er ikke nok at den amerikanske presidenten snakker med den russiske presidenten. Jeg mener vi, som Den europeiske union, også må søke å ha direkte kontakt med Russland og den russiske presidenten, sa Tysklands statsminister Angela Merkel i Forbundsdagen rett før hun reiste til Brussel torsdag formiddag.

Putin er positiv til initiativet til mer kontakt, sier hans talsmann.

– Han støtter opp om å skape mekanismer for dialog og kontakt med Brussel og Moskva, sier Dmitirij Peskov.

Med seg inn i diskusjonen har EU-lederne en Russland-rapport fra unionens utenrikssjef Josep Borrell.

Tysk reisekrav møter motbør
Heller ikke denne gangen kommer stats- og regjeringssjefene utenom pandemien, ikke minst gjenåpning og oppmyking av reiseregler.

Tysklands statsminister Angela Merkel vil ha strengere og mer samkjørte begrensninger for innreise fra områder med mye smitte. Hun er lite fornøyd med at Portugal slipper inn britiske turister.

Land i sør som er avhengige av turisme har lite til overs for det tyske forslaget og vil kjempe imot det i diskusjonene på toppmøtet. Helseregler og innreiserestriksjoner bestemmes av hvert enkelt medlemsland.

– Det er veldig lett for enkelte land å kreve tiltak på områder som berører dem selv i liten grad sier en toppdiplomat fra Sør-Europa til Politico.

Ungarns statsminister avviser anklager om homofobi og hevder at han er en forkjemper for homofiles rettigheter.

– Jeg er en frihetskjemper. Under kommunistregimet ble homoseksualitet straffet, og jeg kjempet for deres frihet og deres rettigheter. Jeg forsvarer homofiles rettigheter, sier Viktor Orbán på vei inn til torsdagens EU-toppmøte i Brussel.

Der kan han vente seg nok en runde med krass kritikk mot en ny lov som forbyr å vise homofile og transpersoner i innhold rettet mot barn. Over halvparten av medlemslandenes ledere mener loven bryter med unionens verdier, men Orbán sier loven «ikke handler om homofile».

– Den handler om å la foreldre ha enerett på å bestemme hvordan de vil lære barna sine om sex, sier Orbán (NTB-DPA).

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂