Viktor Orbán ankommer et EU-toppmøte i Brussel den 27. juni 2024. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB.

Brussel-eliten er rasende på Ungarns statsminister Viktor Orbán, som har både truffet Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping etter at Ungarn overtok formann­skap­et i EU den 1. juli.

Formannskapet i EU, som leder arbeidet i EU-rådet, går på omgang mellom medlemslandene i unionen hver 6. måned, og i andre halvår av 2024 er det altså Ungarns tur.

Men både EU-rådets president Charles Michel og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har kritisert den ungarske statsministerens diplomati, som også omfattet et besøk hos Ukrainas president Volodymyr Zelenskij. De to er irritert over det de mener er Orbáns utnyttelse av formannskapet til å gi sine utenlandsreiser større diplomatisk vekt.

Onsdag skal EU-ambassadør­ene møtes for å finne ut hvordan den ungarske statsministeren skal nøytraliseres i den rollen EU-presidentskapet gir landet hans.

En teoretisk mulighet er at Ungarn fratas formann­skap­et i unionen, melder Politico. Brussel planlegger nå å holde Europas «selverklærte president» i sjakk, som har «fartet rundt som en katt på metamfetamin», heter det hos publikasjonen eid av Axel Springer, hvis utsyn er sammenfallende med EU-elitens.

Orbán sier selv at han prøver å oppnå fred:

Til tross for protester fra Brussel erklærte Orbán stolt at han hadde kommet til Moskva som utsending fra EU. «Vi kan ikke oppnå fred uten dialog og diplomatiske kanaler,» sa Orbán i Kreml. «Jeg har erfart at posisjonene er langt fra hverandre, men når det gjelder gjenopprettelsen av dialogen, ble det første viktige skrittet tatt i dag.» På slutten av reisevideoen dukket det ungarske presidentskapets logo opp med det trumpske slagordet: Make Europe Great Again.

Den ungarske statsministerens opptreden skal i praksis «ha tatt knekken» på Ungarns formannskap i unionen, forteller en Brussel-insider til Politico, som naturligvis trer gledelig inn i rollen som talerør.

«Medlemslandene var allerede irritert over ‘MEGA’-mottoet. Men et møte med Putin vil kaste en permanent skygge over det ungarske formannskapet», sa en EU-diplomat til Politico fredag etter å ha blitt innvilget anonymitet for å diskutere det sensitive temaet. «Med et slikt møte avsluttes formannskapet før det egentlig har begynt.»

Brussel-elitens motvilje forsterkes uunngåelig at Orbán den 30. juni, dagen før overtagelsen av EU-formannskapet, konstituerte den nye partigruppen i EU kalt Patrioter for Europa, som blir den tredje største der på huset.

Politico antyder at Orbán ikke bryr seg om reaksjonen i Brussel, men i virkeligheten driver innenrikspolitikk.

Orbáns parti, Fidesz, fikk nettopp sitt svakeste resultat på 15 år i valget til Europaparlamentet, og en ny motstander har dukket opp. Péter Magyar var lenge Orbáns allierte, men i februar vendte han seg mot etablissementet i Budapest, startet en folkebevegelse som ble til et parti – og fikk nesten 30 prosent av stemmene ved valgurnene. Det var det sterkeste resultatet for et opposisjonsparti i Ungarn de siste 15 årene.

De politiske lederne i Vesten som er globalister, håper naturlig nok på et regimeskifte i Ungarn.

I mellomtiden er det vingestekking som gjelder:

EU-ambassadørene vil diskutere Orbáns presidentskap og de siste reisene hans på sitt møte i Brussel onsdag, som et første tegn på at EU-tjenestemenn kan gå fra offentlige fordømmelser til konkrete tiltak for å begrense Budapests presidentskap.

Ifølge en annen EU-diplomat er det økende bekymring for Orbán. «Det burde være klart at han bare representerer sitt eget land, men i stedet har han bevisst etterlatt mye tvetydighet,» sier diplomaten.

En tredje EU-diplomat, som også ble innvilget anonymitet for å kunne snakke fritt, sa til Politico: «Vi diskuterer nå nøyaktig hva vi skal gjøre på onsdag. Det er en veldig klar politisk misbilligelse.»

Det er i prinsipp mulig å frata Ungarn presidentskapet, men en slik beslutning krever fire femtedels flertall i EU-rådet, som representerer alle medlemslandene, og regnes som usannsynlig.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.