Mange EU-ledere uttrykte bekymring for Ungarns nye LHBT-lov i det en tjenestemann beskriver som en følelsesladd debatt på toppmøtet i Brussel.

Den omstridte loven som forbyr fremstilling av homofile og transpersoner i innhold rettet mot barn, sto ikke på dagsordenen da EU-presidenten invitert til toppmøtet, men ble raskt en hovedsak.

– Debatten gikk i dybden og ble tidvis følelsesladd. Mange ledere uttrykte bekymring for hvordan den nye ungarske loven påvirker LHBTI+-rettigheter og tilsynelatende undergraver EUs verdier, sier en høyt plassert EU-tjenestemann. Han legger til at det var viktig å kunne ha en åpen diskusjon om saken.

Nederland hardest i tonen

Statsminister Viktor Orbán svarte på kritikken og «forklarte intensjonen» bak loven, sier EU-kilden. Orbán har tidligere sagt at den skal beskytte barn, at den ikke berører voksnes legning og at den skal gi foreldre enerett til å bestemme hvordan barna skal lære om seksuell identitet og legning.

Nederlands statsminister har gått spesielt hardt ut mot Orbán, forteller en EU-diplomat. Før møtet sa Rutte at med den nye loven hører Ungarn ikke lenger hjemme i EU.

En annen kilde forteller at Polen og Slovakia forsvarte Ungarn.

Fortsatte med utenriksdebatt

EU-president Charles Michel minnet om at verdier som frihet, toleranse og menneskeverd ligger i kjernen av EU. Han rundet av diskusjonen med å minne om at EU-lov har forrang over nasjonale lover og viste til at EU-kommisjonen har tatt formelle skritt i saken.

Etter diskusjonen om den ungarske loven, fortsatt lederne for de 17 EU-landene toppmøtet med en arbeidsmiddag og diskusjon om utenrikspolitikk. Der er hovedsakene det anstrengte forholdet til Russland og til Tyrkia.

Les også:

Nederlands statsminister: – Ungarn har ikke noe i EU å gjøre


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.