Før EU-toppmøtet torsdag møtte Ungarns statsminister Viktor Orbán demonstrerende bønder i Brussel onsdag og forsvarte dem: – Det er galt av europeiske ledere ikke å ta folkets røst på alvor og dette er problem nummer én, sa Orbán til pressen mens han gikk rundt blant parkerte traktorer og hilste på bønder.

Opptrinnet er i svært liten grad dekket av medier, men en video som den ungarske statsministeren postet til Facebook etterpå, har blitt plukket opp – og her og der blitt påført andre undertekster enn ungarske.

«Vi kan snakke om migrasjon, Ukraina, krig eller hva som helst, men stemmen til folk på gatene tas ikke på alvor av lederne, og dette er et demokratisk underskudd», fortsatte Orbán, som minnet om at det er EU-valg i juni og sa at det trengs et nytt EU-parlament.

«Vi må finne nye ledere som virkelig representerer folket, det er den eneste utveien», konkluderte den ungarske statsministeren.

I en melding som er blitt distribuert av Orbáns regjeringsparti Fidesz siteres statsministeren på at «EU-kommisjonen må representere europeiske bønders interesser overfor ukrainerne, og ikke omvendt», skriver Le Figaro.

Orbán gav ikke uventet etter for presset da saken om EUs pengestøtte til Ukraina kom opp på EU-toppmøtet torsdag, men taler på ny makteliten i Brussel midt i mot ved å solidarisere seg med bøndene.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.