Nytt

Den ungarske Statsministeren Viktor Orban ankommer et toppmøte med den Europeiske Unionens ledere i Brussel, Belgia. 28. juni, 2018. Foto: Yves Herman / REUTERS / Scanpix.

Norges ambassadør til Ungarn er sammen med de andre nordiske ambassadørene kalt inn på teppet. Et bekymringsbrev til Europarådet vekker sinne i Budapest.

Brevet tar opp de utvidede fullmaktene statsminister Viktor Orbán har fått under koronautbruddet. De innebærer at han kan styre ved dekret, uten å måtte gå veien om nasjonalforsamlingen.

– Selv i en nødsituasjon må rettsstatens prinsipper råde, heter det i brevet. De nordiske utenriksministrene stiller seg bak bekymringene Europarådet ga uttrykk for i et brev til Orbán i mars.

Proporsjonale og tidsbestemt

– Vi støtter også rådets påminnelse om at tiltak medlemslandene innfører i de rådende omstendighetene, må være i tråd med både nasjonale grunnlover og internasjonale standarder og oppfylle essensielle demokratiske prinsipper, heter det videre i det nordiske brevet.

Ministrene skriver videre at tiltakene må være proporsjonale og tidsbestemt.

Noe av kritikken mot Orbáns utvidede fullmakter er nettopp at de ikke har noen utløpsdato, men de kan trekkes tilbake av nasjonalforsamlingen. Der har Orbáns parti Fidesz og støttepartiet KDNP to tredels flertall.

Vil ikke belæres

Utenriksdepartement bekrefter overfor NTB at Norges ambassadør er kalt inn til et møte i det ungarske departementet mandag ettermiddag. UD vil komme tilbake med en kommentar når møtet er holdt.

Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó skrev på Facebook søndag at landet «ikke vil ha noen stakkarslig og hyklersk belæring utenfra», melder Reuters. Han sier det ungarske folk kan bestemme hva de vil gjøre og ikke gjøre, og han ber de nordiske landene passe sine egne saker

Unntaksbestemmelsene i landet har ført til krass kritikk fra flere hold.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Kjøp Klanen her!

Les også

Les også