Nicolas Sarkozy og Viktor Orbán i Budapest den 23. mars 2019. Foto: Twitter.

Kort tid etter Det europeiske folkepartiets (EPP) suspensjon av Fidesz, kommer Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy med kraftig ros av det ungarske regjeringspartiet og dets leder, statsminister Viktor Orbán, som Sarkozy omtaler som sin venn.

Ifølge en AFP-melding som er offentliggjort i Huffington Post France, kom Sarkozys uttalelser under en konferanse om migrasjon i Budapest lørdag, hvor også Orbán var til stede.

«Ungarn er min fars land. Det er et storslagent land. Et land som er sterkt i kraft av sin historie. Det er et storslagent folk. Et modig folk, som våget å stå alene – og her stod Fidesz i spisse for en bevegelse – mot kommunistdiktaturet og mot totalitarisen. Ungarn er dypt europeisk ved sin historie, sin kultur og sine verdier. Og Ungarn er et viktig demokratisk land.»

«Og for meg, Viktor, avtvinger det respekt når noen klarer å vinne tre valg på rad i en så ustabil og vanskelig tid. Du klarte noe jeg ikke klarte. Det er kanskje det du blir kritisert for, at du har vunnet. Men jeg liker venner som vinner.»

Sarkozy tok også til orde for at Europa etterstreber enhet og kompromiss, noe som har vært sterkt fraværende den senere tiden. Uten kompromisser fungerer ikke Europa, sa Frankrikes tidligere president.

Dette lyder litt som et ekko av Orbáns rosende omtale av Tysklands tidligere statsminister Helmut Kohl, som etter den ungarske statsministerens oppfatning alltid etterstrebet bred konsensus internt i EU, mens man i dag ser en dyp kløft mellom tilhengerne av en europeisk forbundsstat og forsvarerne av nasjonalstaten.

 

Støtt Document

Sett gjerne opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller bidra med et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Vårt kontonummer er 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.