Statsminister Jonas Gahr Støre og Sveriges statsminister Magdalena Andersson. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB

Hendelsene i Butsja i Ukraina setter sinnene i kok i europeiske land. På 48 timer har nesten 200 russiske diplomater blitt utvist. Norge sitter foreløpig på gjerdet.

NTB-AFP melder at sju land foretok nye utvisninger tirsdag, og det er snakk om store antall.

Tyskland og Frankrike utviste mandag henholdsvis 40 og 35 russiske diplomater. EU har erklært 19 russiske EU-diplomater for uønskede.

– Jeg har bestemt meg for å erklære et antall ansatte ved den russiske føderasjonens ambassade i EU som uønskede, fordi de har drevet med aktiviteter som er i strid med deres diplomatiske status, sa EUs utenrikssjef Josep Borrell på en pressebrifing tirsdag.

Utvisningene begrunnes med påstått spionasje og nasjonale sikkerhetshensyn. Men de kommer også etter internasjonal fordømmelse av massakren i Butsja, nær Kyiv, hvor flere hundre sivile ble funnet drept i helgen, etter russisk tilbaketrekning fra byen.

Danmark og Sverige har begge utvist russiske diplomater, henholdsvis femten og tre.

Men Norge har foreløpig ikke tatt en beslutning om å utvise noen russiske diplomater. Statsminister Jonas Gahr Støre har imidlertid lovet en rask avgjørelse på om Norge skal følge etter.

– Kortsiktig trekk

– Vi har stor forståelse for at det diplomatiske virkemiddelet brukes når vi ser de grusomhetene som er begått i Butsja. Vi diskuterer med nærstående land og gjør våre egne grundige sikkerhetsvurderinger, og vi vil komme tilbake når det er klart, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til NTB tirsdag kveld.

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov kaller masseutvisningene «et kortsiktig trekk».

– Å begrense mulighetene for diplomatisk kommunikasjon i en så vanskelig krise er et kortsiktig trekk som vil gjøre dialog vanskelig, dialog som er helt nødvendig for å finne en løsning.

Det er uklart hva slags løsning han ser for seg, i kjølvannet av de massakrene Russland nå beskyldes for.

– Putin må svare

Italia kunngjorde tirsdag formiddag at de sender hjem 30 russiske diplomater av nasjonale sikkerhetshensyn. Statsminister Mario Draghi ba samtidig om uavhengige undersøkelser av drap på sivile i Ukraina.

– Det ryster oss dypt i sjelen. Krigsforbrytelser må straffes. President Vladimir Putin, myndighetene og den russiske hæren må svare for sine handlinger, sa han.

Slovenias regjering sa at de utviser 33 russiske diplomater. Også Latvia og Estland har varslet stenging av russiske konsulater og utvisning av et stort antall diplomater.

Beholder ambassadørene

I Spania uttrykte utenriksminister Jose Manuel Albares tirsdag landets raseri over «de uutholdelige bildene vi har sett av massakren på sivile i byen Butsja». Samtidig kunngjorde landets regjering at de umiddelbart utviser 25 russiske diplomater og ambassadeansatte.

– Russlands ambassadør i Spania vil imidlertid bli værende for å holde dialogen åpen, fordi vi ikke har mistet håpet om at Putins krig vil ta slutt, sa Albares.

Danmark vil også beholde den russiske ambassadøren, av samme grunn.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har oppfordret verden til å innføre nye tøffe sanksjoner mot Russland på grunn av massakren i Butsja, som han omtaler som «krigsforbrytelser og folkemord».

Russland har kategorisk avvist anklagene om de er ansvarlig for massakren i Butsja, og har antydet at bildene er falske eller at drapene skjedde etter at russiske styrker trakk seg ut.

Russerne påstår rett og slett at det er Ukraina som har myrdet sine egne borgere på brutalt vis og lagt dem ut i gatene for at Russland skal få skylden.

Det ble fredag offentliggjort satellittbilder som viser at likene i gatene lå der mens russerne okkuperte den aktuelle byen, og altså ikke ble lagt ut etter at de trakk seg ut. Det harmonerer dårlig med russernes påstander om at likene ble lagt ut av Ukraina i ettertid.

Les også: 

Sterke reaksjoner på funn av et stort antall drepte sivile utenfor Kyiv

Bestill viktige og aktuelle bøker fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.