Fire EU-land utviste til sammen 43 russere tirsdag. Moskva svarte på de baltiske statenes utvisninger sist uke med å utvise ti. Polen utviste hele 45 i forrige uke. Det tynnes i rekkene.

Tsjekkia utviser en russisk diplomat, og dermed har fire EU-land tirsdag utvist til sammen 43 russere. De anklages for å drive med spionasjevirksomhet.

Nederland var først ute i det som så ut til å være en koordinert aksjon mot påstått russisk etterretningsvirksomhet. Utenriksdepartementet i Haag utviser 17 russere som anklages for å være aktive etterretningsoffiserer og en trussel mot nasjonal sikkerhet.

Belgia opplyser at de kaster ut 21 diplomater ved den russiske ambassaden i Brussel og konsulatet i Antwerpen. Påstanden er at de jobbet innen spionasje og annen etterretningsvirksomhet.

Irland ber fire russiske diplomater om å forlate landet, mens Tsjekkias utenriksdepartement har gitt en russisk diplomat 72 timer på å forlate landet.

– Sammen med våre allierte reduserer vi den russiske etterretningens tilstedeværelse i EU, sier tsjekkisk UD.

I forrige uke utviste også Polen 45 russere som anklages for å være etterretningsoffiserer. Tidligere tirsdag opplyste Moskva at de utviser ti diplomater fra Estland, Latvia og Litauen som svar på de baltiske landenes utvisninger i forrige uke. (NTB-AFP-DPA)

Russland svarer på amerikansk diplomat-utvisning med samme mynt

Etter at USA tidligere i mars utviste tolv medlemmer av den russiske FN-delegasjonen i New York, svarte Russland onsdag 23. mars med å utvise amerikanske diplomater.

Den 28. februar, fire dager etter den russiske invasjonen i Ukraina, utviste USA tolv medlemmer av den russiske FN-delegasjonen i New York. De ble beskyldt for å ha drevet med spionasje i USA og fikk frist til 7. mars med å forlate landet.

Den russiske ambassadøren til USA reagerte med å beskrive utvisningen som et «fiendtlig trekk» mot Moskva.

Onsdag ble USAs ambassadør til Russland overrakt en liste over amerikanske diplomater som hadde blitt erklært som uønskede i Russland, opplyser det russiske utenriksdepartementet i en pressemelding.

– USA har fått tydelig beskjed om at enhver fiendtlig handling fra USA mot Russland vil bli møtt med et resolutt og passende svar, går det videre fram av uttalelsen. (NTB-AFP)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.