Russiske myndigheter har gitt den norske ambassaden i Moskva beskjed om at ti norske diplomater er uønsket. Det skjer etter at 15 russiske diplomater fikk reisepass fra den russiske ambassaden i Oslo. UD kaller utvisningene en hevnaksjon.

– Vår ambassadør i Moskva har i dag blitt informert av det russiske utenriksdepartementet om at ti av våre diplomater ved ambassaden i Moskva er erklært uønsket i Russland. De må forlate Russland i løpet av kort tid, sier talsperson i UD Ragnhild H. Simenstad i en epost til NTB.

Russisk UD kaller utvisningene et «gjengjeldelsestiltak».

– Norges ambassadør til Russland Robert Kvile fikk tildelt et brev der ti representanter ved den norske ambassaden i Moskva ble erklært «persona non grata», heter det i uttalelsen, som nyhetsbyrået AFP gjengir.

Norsk UD vil på ingen måte akseptere at de norske diplomatenes aktivitet lar seg sammenligne med russernes.

– Vi anser den russiske beslutningen som en hevnaksjon. Alle våre diplomater i Russland driver vanlig diplomatisk arbeid. Dette vet russiske myndigheter godt, skriver Simenstad i Utenriksdepartementet.

– Norges beslutning om å erklære 15 personer ved den russiske ambassaden som uønskede i Norge, er begrunnet med at disse har drevet etterretningsvirksomhet under dekke av å være diplomater. Det er i strid med Wien-konvensjonen om diplomatisk samkvem, skriver Simenstad.

Ambassadør Robert Kvile er blant dem som får bli. Han sier det var en gemyttlig tone da han ble innkalt til russisk UD for å få beskjeden onsdag morgen.

– Det hadde vært en stor overraskelse om de svarte på noen annen måte, sier Kvile til NRK om russiske myndigheter. Han legger til at møtet gikk for seg med en hyggelig tone.

Ifølge rikskringkasteren var det 19 norske diplomater i Russland før ti av dem nå ble erklært uønsket. Noen av dem jobber ved ambassaden i Moskva, mens noen av dem holder til i St. Petersburg.

Bare i april har Tyskland og andre europeiske stater utvist til sammen 200 russiske diplomater. Det begynner å bli skrint på ambassadene. Kontaktlinjene blir dårligere og mulighetene for misforståelser større.

Norske myndigheter forsikrer at deres diplomater ikke driver med spionasje.

-Vi får tro dem, sier NRKs tidligere Moskva-korrespondent Jan Espen Kruse.

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.