Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Foto:  AP Photo/Burhan Ozbilici, File

Russland sier de svarer på utvisningen av et stort antall russiske diplomater fra Tyskland. Over 20 tyske diplomater utvises, ifølge russisk UD.

Russland vil nå utvise mer enn tyske 20 diplomater, opplyste utenriksdepartementets talsperson Maria Zakharova til Ria Novosti senere lørdag.

Hun knytter beslutningen til det hun beskriver som «nok en masseutvisning av ansatte fra russiske diplomatiske stasjoner i Tyskland».

– Vi fordømmer på det sterkeste Berlins handlinger, heter det i en uttalelse fra Russlands utenriksdepartement lørdag.

Hun kommer ikke nærmere inn på tyskernes begrunnelse for utvisningene, som i stor grad knyttes til etterretningsvirksomhet mot Tyskland.

NTB-Reuters-AFP melder om saken.

Tyskland og en rekke europeiske land utviste til sammen nærmere 200 russiske diplomater tidligere i april. Uka etter utviste Norge 15 ansatte ved Russlands ambassade i Oslo. De var i virkeligheten etterretningsagenter, og bedrev virksomhet som er uforenlig med diplomatopphold i Norge ifølge regjeringen.

I tillegg til utvisningene vil det maksimale antallet ansatte på tyske diplomatiske stasjoner i Russland bli betydelig redusert. Tysklands ambassadør i Moskva ble orientert om beslutningen 5. april, ifølge russisk UD.

Utvisningene vil medføre begrenset skade for Tyskland. Verken Tyskland eller andre vestlige land har per i dag særlig  behov for omfattende diplomatisk tilstedeværelse i Russland, i og med at det meste av tidligere handelsvirksomhet og annet samarbeid er lagt satt på is som følge av Russlands krigføring.

Utvisningene kommer neppe overraskende på Tyskland. En kilde i det tyske utenriksdepartementet bekrefter at Berlin og Moskva har vært i kontakt om saken i flere uker.

Les også: 

PST: – Etterretnings­trusselen fra Russland redusert, men ikke borte

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.