Dalende popularitet i Europa: Russlands president Vladimir Putin. Foto:  Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via Reuters. 

Tsjekkia kaster nå ut 18 russiske diplomater og anklager dem for spionasje. Tidligere i år er russiske diplomater utvist fra Polen, Tyskland og Sverige. Russlands diplomatiske status i Europa er dårligere enn på lang tid.

Ifølge NTB-AFP-AP sier Tsjekkias statsminister Andrej Babis at landets etterretningstjenester har funnet klare beviser for at russisk militær etterretning var involvert i en massiv eksplosjon i 2014. Eksplosjonen ved et ammunisjonslager krevde to menneskeliv, og Babis sier lørdag kveld at Tsjekkia er nødt til å reagere på funnene.

– 18 ansatte ved den russiske ambassaden må forlate vår republikk innen 48 timer, sier den tsjekkiske utenriksministeren Jan Hamacek til pressen.

Det er et uvanlig høyt antall i slike sammenhenger, og sier noe om den høye alvorlighetsgraden i den aktuelle saken.

Tsjekkisk etterretning mener de 18 tilhører de russiske etterretningstjenestene SVR og GRU.

I januar i år ble russiske diplomater utvist fra Polen, Tyskland og Sverige. Dette skjedde som et svar på at Russland utviste diplomater fra disse landene, da de angivelig hadde deltatt i demonstrasjoner til støtte for den fengslede opposisjonslederen Aleksej Navalnyj.

Den 15. april utviste Polen ytterligere tre russiske diplomater, med begrunnelsen av disse skulle ha opptrådt i strid med sin diplomatiske status og utført handlinger som har skadet Polen. Russland svarer med å utvise tre polske diplomater. Det var Reuters som første meldte om dette.

Det begynner med andre ord å bli nokså fullt på flyene av russiske diplomater med enveisbillett hjem til Moskva.

Dette føyer seg inn i bildet av et Russland mer på kant med sine europeiske naboer enn på svært lang tid, noe ikke minst utviklingen i Ukraina har bidratt til.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.