Tsjekkia varslet lørdag 18 russiske diplomater om at de var uønsket og måtte være ute av landet innen 48 timer. De er i virkeligheten agenter som hadde befatning med to kraftige eksplosjoner i ammunisjonslagre i 2014, opplyste statsminister Andrej Babis.

Babis sier tsjekkiske etterretnings- og sikkerhetstjenester har funnet klare beviser for at agenter fra Russlands militære etterretningstjeneste GRU var involvert i eksplosjonene i Vrbetice i 2014.

USA og Polen har utvist russere, men dette er en konkret hendelse og virker være i en annen kategori. Tsjekkia ville neppe lagt seg ut med Moskva, uten grunn.

Babis sier han fredag fikk informasjonen som angivelig knytter russisk etterretning til eksplosjonen. Hvorfor etterforskningen har tatt så lang tid, forklarer han ikke.

Den første eksplosjonen skjedde 16. oktober 2014 i et lager i byen Vrbetice med 50 tonn ammunisjon, 110 kilometer øst for Praha. 3. desember samme år gikk 13 tonn ammunisjon i lufta på samme sted.

I etterkant brukte flere tusen soldater to år på å uskadeliggjøre udetonert materiell for å gjøre området trygt.

Babis sier president Milos Zeman, som er kjent for sine prorussiske holdninger, «har uttrykt absolutt støtte til oss», skriver nyhetsbyrået AP. (NTB)

Tsjekkia etterlyser også to russiske agenter som brukte samme pass som agentene som forgiftet eks-agenten Sergej Skripal og hans datter i Salisbury. Disse agentene har vist reiseaktivitet over hele Europa, bl.a i Sveits.

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.