Russland utviser 20 tsjekkiske diplomater som svar på at Tsjekkia utviste 18 russiske lørdag. Det blir nesten tomt på den tjskkiske ambassaden. Bare fire diplomater er igjen.

Det var en konkret grunn til utvisningen av russerne: Tsjekkias sikkerhetstjenester kunne fredag legge frem bevis for at Russland sto bak sprengningen av to store ammunisjonslagre i 2014. Statsminister Andrej Babis hadde ikke noe valg.

Storbritannia har stor forståelse for og sympati med tsjekkerne. De sammenligner med forgiftningen av Litvinenko, og bruken av novitsjok mot den avhoppede agenten Sergej Skripal i Salisbury i 2018.

Men det er også en mer direkte link mellom Salisbury og eksplosjonene i Tsjekkia:

Tsjekkisk politi etterlyste lørdag to russiske menn i forbindelse med eksplosjonene i et ammunisjonslager i Vrbetice som krevde to menneskeliv i 2014. Russerne brukte de samme passene som de mistenkte i attentatet mot den russiske dobbeltagenten Sergej Skripal i England i 2018. (NTB)

Putin har tillatt seg å krysse noen røde linjer med direkte likvideringer på andre lands territorium. Tsjetsjenerne har gjort det samme i Tyskland.

Det er ikke noe regjeringer i lengden finner seg i.

Nå er det Aleksej Navalnyj som sitter i fangeleir utenfor Moskva og sultestreiker for å få adekvat legehjelp.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.