Sakset/Fra hofta

En mann puster gjennom en oksygenmaske etter gassangrepet i Khan Sheikhoun i Idlib 4 april 2017. Foto: Ammar Abdullah/Reuters/Scanpix

Det hvite hus varslet sist uke at det vil bli innført nye sanksjoner mot Russland pga Skripal-affæren i Storbritannia. De konkrete tiltakene vil bli kjent 22 august.

Men hvordan kan dette stemme med medienes monomane kverning på Russia collusion og at Trump er i lomma på Putin?

USA vil innføre sanksjoner mot Russland i forbindelse med nervegiftangrepet den russiske eksspionen Sergej Skripal ble utsatt for i Salisbury.

Amerikanske myndigheter sier sanksjonene kommer som følge av brudd mot amerikansk lovgiving mot kjemiske våpen, som forbyr bruk av slike våpen.

Sanksjonene vil tre i kraft 22. august, men det er ikke kjent nøyaktig hvilke russiske sektorer sanksjonene vil ramme.

4. mars ble den russiske eksspionen Sergej Skripal (66) og hans datter Julia (33) funnet bevisstløse på en benk i Salisbury i Storbritannia. Britiske myndigheter mener at de to ble forgiftet med novitsjok, en nervegift som ble utviklet i Sovjetunionen på slutten av den kalde krigen.

Saken førte til masseutvisninger av diplomater og en opphetet ordkrig mellom Russland og Storbritannia. Også en rekke andre vestlige land, deriblant USA, Norge og de fleste EU-landene, utviste russiske diplomater. (NTB 8 august)

USA utviste 60 diplomater. Men det er som om pressen opererer med ulike virkeligheter. Hva som skjer i en hjernehalvdel påvirker ikke den andre.

Russerne likte alldeles ikke nye sanksjoner.

Russiske myndigheter reagerer sterkt på at USA planlegger nye sanksjoner mot Russland som straff for giftangrepet i Salisbury, og varsler tiltak mot USA.

Det amerikanske utenriksdepartementet har opplyst at de nye sanksjonene vil tre i kraft i siste halvdel av august.

Amerikanske myndigheter mener å ha slått fast at Russland sto bak giftangrepet på den russiske tidligere dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter. Også Storbritannia og andre vestlige land har anklaget Russland for å stå bak angrepet i den britiske byen Salisbury tidligere i år.

Myndighetene i Russland har gjentatte ganger avvist at de hadde noe med forgiftningen å gjøre.

President Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov sa torsdag at de varslede nye amerikanske sanksjonene er fullstendig uakseptable. Han mener også at de er ulovlige.

Russiske myndigheter har likevel ikke gitt opp håpet om et bedre forhold til USA. Også president Donald Trump har ofte tatt til orde for å bedre forholdet mellom USA og Russland.

– Moskva håper fortsatt å utvikle konstruktive relasjoner med Washington, sa Peskov.

Men senere torsdag uttalte det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova at «Russland arbeider med å utarbeide gjengjeldelsestiltak».

Zakharova sa også at USA «med vitende legger fram krav som er uakseptable for oss», som betingelser for å heve de varslede sanksjonene.

– På dette vis deltar USA bevisst i en innsats for å skape ytterligere spenning i bilaterale forhold som allerede i praksis har blitt nullstilt, sa Zakharova.

Beslutningen fra Washington bidro torsdag morgen til børsfall i Moskva. (NTB 9 august)

I dag krevde USA å få tilgang til russiske kjemiske anlegg. Det er en påfallende utvikling. Hvorfor skulle USA innføre nye sanksjoner flere måneder etter første utvisning? Og hvorfor skulle de kreve inspeksjon av russiske anlegg for produksjon av kjemiske våpen? Kan forklaringen være at USA sitter inne på bevis for at det var Putin som ville drepe Skripal, og at de akter å statuere et eksempel?

Russland avviser USAs krav om nye kontroller av hvorvidt Russland har kjemiske våpen ettersom landet allerede i fjor meldte at alle slike våpen var destruert.

USA truet i forrige uke med å skjerpe sanksjonene mot Russland hvis ikke landet lar internasjonale inspektører slippe til for å bekrefte at landet ikke lenger har kjemiske våpen.

Som svar på det amerikanske utspillet har utenriksdepartementet i Moskva kommet med en uttalelse der det heter at Russland allerede har rettet seg etter Kjemivåpenkonvensjonen, og at det har skjedd under streng internasjonal kontroll.

Departementet mener at USA med sitt utspill undergraver myndighetene til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), som Russland har samarbeidet tett med.

– USA er den eneste deltakeren i Kjemivåpenkonvensjonen som har betydelige lagre med militært graderte giftige stoffer, noe som gjør at det amerikanske kravet om at Russland skal tillate inspeksjoner, framstår som spesielt hyklersk, skriver departementet videre.

Russiske myndigheter kunngjorde i september i fjor at landet hadde avsluttet destrueringen av sine lagre med kjemiske våpen to år før tidsrammen. (NTB 13 august)

Assad lovte også verdenssamfunnet å ødelegge alle kjemiske våpen og sa Syria hadde gjort det. For øvrig på Putins forslag. Men flere kjemiske angrep har vist at det var en løgn. Har Putin gjort det samme? Ser USA en sammenheng mellom de to lederne Putin og Assad? Har de samme kyniske holdning til masseødeleggelsesvåpen og internasjonale avtaler?

Assa og russerne har gitt opprørerne og sivile fritt leie til Idlib-provinsen. Nå bomber de sivile i Idlib. Det er en nådeløs form for krigføring. For litt siden la russerne ut et åte om at amerikanerne ville samarbeide med russerne om gjenoppbyggingen av Syria. Det kom et kontant svar fra Washington: Ikke tale om.

i stedet drar Putin til Merkel for å snakke energi og Syria med henne, og Lavrov er i Tyrkia for å snakke med Erdogan. Det er talende reiser.