Bilder fra Khan Sheikhoun 4. april 2017. Det var disse bildene som fikk Trump til å kalle Assad et dyr. Foto: Reuters/Scanpix

USA ser tegn på at Assad-regimet brukte klorgass mot befolkningen i Idlib-provinsen søndag. USA har gjentatte ganger advart Assad mot å bruke kjemiske våpen og sagt det kan få store konsekvenser.

USA sier det er mistanke om at syriske regjeringsstyrker har utført et klorgassangrep mot opprørere og gjentar trusselen om represalier.

– Vi se fortsatt tegn til at Assad-regimet kan være i ferd med å gjenoppta sin bruk av kjemiske våpen, heter det i uttalelsen fra Washington.

Utenriksdepartementet i Washington viser til indikasjoner på at det ble brukt kjemiske våpen i et angrep i provinsen Idlib nordvest i Syria søndag morgen. Departementets talsperson gir ingen nærmere detaljer om det påståtte angrepet utover at det angivelig dreier seg om klorgass. (…)

– Vi innhenter fremdeles informasjon om denne hendelsen, men gjentar vår advarsel om at dersom Assad-regimet bruker kjemiske våpen, så vil USA og våre allierte reagere fort, sa departementets talskvinne Morgan Ortagus. (NTB)

En russisk generalmajor i Syria sier at det er opprørerne som planlegger kjemiske angrep som de vil forsøke å legge skylden på Assad for. USA sier Assad gjentatte ganger har forsøkt å legge skylden på opprørerne for noe de selv har iscenesatt. Russerne har bygget opp under regimets påstander.

Internasjonale rapporter har konkludert med at Assad gjentatte ganger har brukt kjemiske våpen.

I april 2017 ble 83 mennesker ifølge FN drept i et saringassangrep i byen Khan Sheikhoun. (NTB)

Ny gassangrep kan påvirke samarbeidsforholdet mellom USA og Russland.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂