Fra angrepet i Khan Sheikhoun. Bilder som dette er helt ødeleggende for omdømmet til de som får skylden. 

Det russiske forsvarsdepartementet påsto lørdag at jihadist-opprørere i Idlib-provinsen forbereder et angrep på sivile med kjemiske våpen for å legge skylden på Assad-regimet.

Det er ikke første gang Assad og russerne påstår at det er opprørerne som står bak angrep de har fått skylden for. Men at påstanden kommer før et angrep er gjennomført, hører til sjeldenhetene.

Det gjelder i enda høyere grad påstanden om at britiske spesialsoldater skal delta i komplottet.

Det er en påstand så vill at den vekker mistanken om at det er russerne som forbereder et angrep. Det er bare noen dager siden John Bolton advarte Assad og russerne mot et kjemisk angrep i Idlib. Document stilte da spørsmålet om amerikanerne hadde mistanker om at det forelå slike planer. Russernes anklager synes å bekrefte det.

Men hvis de skulle våge å gjennomføre et angrep vil ikke anklagene de har servert stå til troende.

Russland: Opprørere i Idlib forbereder bruk av kjemiske våpen

Russland hevder å ha beviser for at opprørere i Idlib-provinsen i Syria forbereder bruk av kjemiske våpen, for deretter å legge skylden på Assad-regimet.

Ifølge en talsmann for det russiske forsvarsdepartementet, Igor Konasjenkov, er det Hayat Tahrir al-Sham, som regnes som al-Qaidas forlengede arm i Syria, som står bak planen.

Opprørerne fraktet ifølge Konasjenkov nylig åtte tanker med klor til landsbyen Jisr al-Shughour, for å iscenesette et kjemisk angrep fra regjeringsstyrker. Tankene er siden flyttet til en landsby 8 kilometer unna.

Dagen før ankom en gruppe opprørere «trent i håndtering av giftige stoffer, under oppsyn av spesialister fra det private britiske militære firmaet Oliva», sier Konasjenkov.

Britiske spesialstyrker

– Opprørerne har i oppdrag å simulere redning av ofrene for angrepet med kjemiske våpen, og de er iført klær fra de berømte Hvite hjelmene, fortsetter talsmannen for det russiske forsvarsdepartementet.

Konasjenkov anklager britiske spesialstyrker for å være «aktivt involvert» i «provokasjonen», og hensikten er ifølge ham å gi USA, Frankrike og Storbritannia et nytt påskudd til å gjennomføre flyangrep mot syriske regjeringsmål.

I april gjennomførte USA, Frankrike og Storbritannia flyangrep mot syriske regjeringsstyrker som svar på et angrep med kjemiske våpen som kostet flere titall mennesker livet i landsbyen Douma.

Ble brukt klor

En FN-opprettet granskingskommisjon konkluderte i juni med at det ble benyttet klor under angrepet i Douma, men uten å utpeke de skyldige.

Opprørerne i Douma og vestlige land anklager syriske regjeringsstyrker for å ha stått bak, mens Syria og deres allierte Russland hevder at det var opprørere som satte det hele i scene.

Bolton advarte

President Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton sa under et besøk i Jerusalem onsdag at USA er «bekymret over muligheten for at Assad kan komme til å bruke kjemiske våpen igjen».

– Bare for å gjøre det helt klart; dersom det syriske regimet bruker kjemiske våpen, vil vi svare svært kraftig på dette, så dette bør de virkelig tenke nøye igjennom, sa Bolton.

Mulig offensiv

Rundt 60 prosent av Idlib-provinsen kontrolleres av Hayat Tahrir al-Sham, mens tyrkiskstøttede opprørere har kontroll over de resterende delene.

Det har lenge vært spekulert i om syriske regjeringsstyrker og deres russiske allierte planlegger en stor offensiv mot Idlib.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu advarte under et besøk i Moskva fredag mot dette og ga uttrykk for frykt for hvilke følger en slik offensiv kan få for millioner av sivile.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov betegnet på sin side situasjonen i Idlib som kompleks og understreket viktigheten av å skille «den sunne opposisjonen fra terroriststrukturer».

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂