Nytt

Bilder fra Idlib da al-Sham fremdeles het Nusra.

En væpnet gruppe knyttet til al-Qaida har drept 21 medlemmer av de syriske regimestyrkene i nærheten av Idlib-provinsen i Syria, ifølge eksilgruppa SOHR.

Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) beskriver hendelsen som et av de dødeligste bruddene på våpenhvilen i Idlib-området så langt.

Angrepet søndag skal ha vært rettet mot regimestyrkenes stillinger i landsbyen Masasna, nord i Hama-provinsen. Opprørerne som gikk til angrep, tilhører angivelig gruppa Ansar al-Tawhid, som har forbindelser til al-Qaida.

Fem islamistiske opprørere ble også drept, ifølge SOHR.

Våpenhvilen i Idlib-området ble framforhandlet av Russland og Tyrkia i fjor. Mens Russland er alliert med Syrias regjering, har Tyrkia støttet forskjellige opprørsgrupper i landet.

Ulike islamistgrupper og andre opprørere er aktive i Idlib, den siste opprørskontrollerte provinsen i Syria. Det er primært gruppa Hayat Tahrir al-Sham (HTS) som har kontrollen i området.

Lørdag ble ti antatte medlemmer av ekstremistgruppa IS likvidert av HTS utenfor en restaurant i Idlib, ifølge SOHR.

IS-medlemmer likvidert

Ti mistenkte IS-medlemmer er likvidert av en rivaliserende ekstremistgruppe i Idlib i Syria, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Den sunnimuslimske ekstremistalliansen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som har bånd til al-Qaidas tidligere Syria-fløy, styrer det meste av Idlib.

Observatørgruppen SOHR bekrefter opplysninger om at HTS har likvidert ti mistenkte IS-medlemmer eller -sympatisører. Drapene kommer etter et selvmordsangrep på en restaurant i Idlib. Åtte mennesker, inkludert fem fremmedkrigere ble drept i angrepet. HTS’ likvidering omtales som en gjengjeldelse for angrepet og fant sted utenfor den samme restauranten.

Det er flere rivaliserende ekstremistgrupper og enkelte mer moderate opprørsgrupper som gjennomfører angrep mot hverandre i regionen. HTS befestet sin kontroll over provinsen Idlib og provinshovedstaden med samme navn da de inngikk en avtale med andre opprørere i januar. Idlib er den siste store opprørskontrollerte provinsen i Syria.

Flere hundre antatte IS-medlemmer løslatt i Syria

Nesten 300 syrere som antas å ha tilhørt IS, men som ikke skal ha deltatt i krigshandlinger, er blitt løslatt.

De opplyste myndighetene i de delvis selvstyrte kurdiske områdene i Nord-Syria lørdag kveld.

283 personer er løslatt fra fangenskap, etter oppfordringer blant annet fra lokale stammeledere og tjenestemenn.

De som er frigitt, «har ikke syrisk blod på hendene», står det i en uttalelse som er lagt ut på nettsiden til opprørsalliansen SDF. Denne kurdisk-dominerte, USA-støttede gruppen har spilt en svært viktig rolle i kampen mot IS.

Løslatelsene er et uttrykk for brorskap og barmhjertighet, heter det i uttalelsen. Fangene er blitt frigitt forskjellige steder, blant annet i byen Raqqa, som tidligere fungerte som «hovedstad» for den ekstreme islamistgruppa IS.

I SDFs fangeleirer er det også et stort antall utenlandske IS-medlemmer. De syriske kurderne mener hjemlandene må hente «sine» IS-medlemmer og selv stille dem for retten, men europeiske land har så langt være lite interessert i det.

Statsminister Erna Solberg (H) har sagt at Norge ikke aktivt kommer til å hente hjem norske IS-krigere.