Nytt

Flere jihadistgrupper nekter å gå med på planen om å opprette en demilitarisert sone i Syrias siste opprørskontrollerte provins, Idlib.

Blant opprørsgruppene som avviser planen, er Ansar al-Tawheed og Ansar al-Allah, som begge inngår i Hayat Tahrir al-Sham-koalisjonen som regnes som al-Qaidas forlengede arm i Syria.

Opprørsgruppen Hurras al-Deen, som har brutt ut av Hayat Tahrir al-Sham, avviser også planen som ble forhandlet fram av Russland og Tyrkia tidligere i uka, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

De ytterliggående islamistgruppene i Idlib-provinsen består i stor grad av tsjetsjenere, tunisiere, palestinere og jordanere.

Den demilitariserte sonen skal etter planen etableres innen 15. oktober, være 15–20 kilometer bred og ligge som en buffersone mellom de regjerings- og opprørskontrollerte områdene.

Sonen skal etter planen tømmes for jihadister og patruljeres av russiske og tyrkiske styrker. Moderate, tyrkiskstøttede opprørere skal få bli værende i sonen, men må levere inn alle tunge våpen innen 10. november.

Hvordan man skal få de ytterliggående islamistene til å forlate sonen, er uklart. Hayat Tahrir al-Sham anslås å ha 10.000 krigere i idlib og kontrollerer i dag rundt 60 prosent av provinsen.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.