Nytt

Bilde: Ine Marie Eriksen Søreide på et forberedende møte for giverlandsgruppen for palestinerne i januar.  Federica Mogherini til høyre.

 

– Jeg er svært bekymret over den intensiverte voldsbruken i Douma i Øst-Ghouta det siste døgnet, inkludert rapporter om økt luftbombing, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en uttalelse lørdag. (…)

– Rapportene som indikerer at et stort antall sivile kan ha blitt drept og skadd av kjemiske stridsmidler i Douma, gir grunn til dyp bekymring, sier utenriksministeren.

Søreide fordømmer bruk av kjemiske våpen og de ansvarlige må holdes ansvarlig, sier utenriksministeren.

– Enhver bruk av kjemiske stridsmidler er forbudt i henhold til Kjemivåpenkonvensjonen og må fordømmes på det sterkeste. De som står bak bruk av slike våpen, må holdes ansvarlig, sier Eriksen Søreide, som ber om full og uhindret tilgang for Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW). (NTB)

 

NTB faktaboks om bruk av kjemiske våpen i Syria:

* Den væpnede konflikten i Syria brøt ut i mars 2011.

* 23. juli 2012: Syriske myndigheter innrømmer for første gang å ha kjemiske våpen og truer med å bruke dem om vestlige land griper inn i krigen.

* 21. august 2013: Flere hundre mennesker blir drept i kjemiske angrep øst og sørvest for Damaskus. Opprørerne anklager regimet, som benekter å stå bak. Amerikanske etterretningskilder konkluderer med at regimet står bak og at 1.429 mennesker ble drept, blant dem 426 barn.

* 14. september 2013: USA og Russland inngår en avtale om at regimet i Syria må gi fra seg sine kjemiske våpen innen sommeren 2014.

* 16. september 2013: FN konkluderer med at giftgassen sarin ble bruk i angrepet i august.

* 10. september 2014: Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) sier at klorgass er blitt brukt i Idlib-provinsen etter at regjeringshæren skulle ha gitt opp sine kjemiske våpen.

* 7. august 2015: FNs sikkerhetsråd oppretter et ekspertpanel for å granske bruken av klorgass i Syria. USA, Storbritannia og Frankrike anklager regimet, men Russland sier det ikke finnes bevis.

* 25. august 2015: Opprørere hevder å ha bevis for bruk av giftgass i angrep mot deres områder i Aleppo. Hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser (MSF) sier de har behandlet ofre for giftgass i Aleppo. En FN-gransking i 2016 legger ansvaret på IS.

* 2. august 2016: Den syriske eksilgruppen Observatory for Human Rights melder om nye giftgassangrep i Aleppo.

* 21. oktober 2016: En FN-ledet gransking av ni gassangrep gir regimet ansvaret for tre og IS for et angrep. Russland avviser anklagene mot regimet.

* 28. februar 2017: Russland og Kina legger ned veto mot en FN-resolusjon som ville innføre nye sanksjoner mot regimet på grunn av bruk av kjemiske våpen.

* 3. mars 2017: OPCW opplyser at de gransker ytterligere åtte angivelige gassangrep som skal ha funnet sted siden nyttår.

* 4. april 2017: Minst 86 mennesker ble ifølge eksilgruppen SOHR drept i et flyangrep mot den opprørskontrollerte småbyen Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen. FN-rapport konkluderte i oktober med at det var det syriske regimet som sto bak gassangrepet. Etter dette la Russland ned veto i Sikkerhetsrådet mot å videreføre granskningen av bruken av kjemiske våpen i Syria.

* Januar 2018: Det meldes om flere kjemiske angrep i det opprørskontrollerte området Øst-Ghouta utenfor Damaskus.

* 7. april 2018: Et kjemisk angrep i byen Douma i Øst-Ghouta skal ha tatt opp mot 100 liv. USAs president Donald Trump og Frankrikes president Emmanuel Macron er blant dem som har reagert kraftig på meldingene.

* Siden 2012 har det funnet sted minst 130 ulike angrep med kjemiske våpen i Syria, ifølge franske anslag.

(Kilde: AFP, NTB)