Nytt

Assads styrker angrep lørdag det siste sykehuset i Douma i Øst-Ghouta med gass. Et hundretall mennesker skal være døde. Lokale akvister har tatt grusomme bilder.

– Assads regime og dets støttespillere må holdes ansvarlige, og nye angrep må hindres øyeblikkelig, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Hjelpeorganisasjonen UOSSM, som samarbeider med De hvite hjelmene i opprørskontrollerte områder i Syria, anslår at over 100 mennesker ble drept og over 500 skadd i lørdagens angrep mot byen Douma.

Ifølge en talsmann for organisasjonen, Ari D’Souza, ble det kjent klorlukt etter angrepet, men hjelpearbeidere i den opprørskontrollerte byen hevder at det ble benyttet saringass.

– Mange av ofrene var kvinner og barn og de hadde symptomer på å ha pustet inn giftig gass, sier han.

– Tallet på drepte ventes å stige til godt over 100 ettersom det er vanskelig å nå fram til ofrene fordi angrepene mot Douma fortsetter, sier han.

Syriske myndigheter blånetker for at de bruker gass. Men bildene er de samme som fra Khan Sheikoun der det ble brukt gass 4. april 2017. Her ble 94 mennesker drept. Bildene opprørte Donald Trump i den grad at han sendte 56 Tomahawk-kryssermissiler mot basen angrepet kom fra. Spørsmålet er om USA vil gjøre noe tilsvarende denne gang.

Putin og Assad satte fredag i gang angrepet på den siste opprørskontrollerte bydelen i Damaskus. Douma rommer ca 200.000 mennesker. Douma kontrolleres av salafist-bevegelsen Jaish al-Islam som har vært støttet av Saudi-Arabia.

Hvis det bekreftes at det ble brukt giftgass er det snakk om en alvorlig krigsforbrytelse. Hjelpearbeidere hevder at det ikke var klorgass, men med blanding av klor og sarin. Klor er ikke så dødelig som disse bildene viser.

Angrepet ble rettet mot det siste gjenværende sykehuset i Douma. Russerne og Assad har systematisk bombet sykehus. Sivile hadde tatt tilflukt i kjelleren på sykehuset. Derav det konsentrerte tapstallet.

Tyske aviser som Bild viser bildene som er tatt av lokale aktivister. Det gjør ikke norske. Er det noen grunn til at redaksjoner skulle mistro bildene? Assad.regimet har brukt gass mange ganger.

Det var et gassangrep i Øst-Ghouta i 2013 som ble et vendepunkt i krigen. Barack Obama hadde lovet at USA ville gripe inn hvis det ble brut gass. Så kom et stort gassangrep. Obama ville angripe, men da Parlamentet sa nei til at David Cameron og britisk deltakelse, fikk Obama kalde føtter.

Fire og et halvt år senere bruker regimet igjen gass mot befolkningen i Douma.

Assad og Putin utfordrer også verdenssamfunnet.