Sakset/Fra hofta

Bilde: Teknikere graver opp liket av Ludmila Skripal som angivelig døde av leverkreft i 2012. Nå er de ikke lenger så sikre og har for sikkerhets skyld beskyttelsesdrakter. Foto: Peter Nicholls/Reuters/Scanpix

Donald Trump omfattes med en prinsipiell mistenksomhet av vestlige medier og venstreorienterte som blir desto mer forbløffende når man ser hvor lett Vladimir Putin slipper unna.

Putin kan bombe sivile og sykehus i Øst-Ghouta i Damaskus. FN kan komme med lange uttalelser uten å nevne at det er russiske fly som bomber. NTB kan sende ut en lang melding om tilstandene i Ghouta hvor ordet «helvete» blir brukt. Antall drepte er kommet opp i 900. Men russerne kalles bare Assads «allierte». De nevnes ikke ved navn.

Sist helg ble en russisk dobbeltspion og hans datter funnet halvdøde på en benk i Salisbury. Politiets teknikere har identifisert nervegiften, men vil ikke si hvilken. Et så dødelig våpen kan bare fremstilles og anvendes av statlige organer. Kun en stat har gjort noe lignende tidligere. Russland, for 12 år siden. At den britiske regjering ikke vil offentliggjøre navnet på giften, tyder på at man ønsker å vinne tid. Men det øker bare mistanken om at det er Putin. Nå er det kommet frem at det har vært flere andre mistenkelige dødsfall på de britiske øyer, alt fra avhoppede forretningsmenn til regjeringens egne etterretningsteknikere. Britene mister kontrollen over eget territorium og klarer ikke forsvare seg.

Det spiller ingen rolle om det er jihadister eller Putins agenter: Et suverent land kan ikke tillate at dets territoriumm er friområde for agenter som myrder innbyggerne.

Nettopp Øst-Ghouta har vært krysningspunkt tidligere mellom Assad, Putin og USA: Det var her regimet anvendte giftgass i et større angrep i august 2013. Barack Obama hadde advart at bruk av kjemiske eller biologiske våpen var en rød linje for hans administrasjon. Men da parlamentet i London nektet David Cameron å stille opp for Obama, fikk den amerikanske presidenten kalde føtter. I stedte stilte Putin opp og ordnet en retrett for Assad: Han skulle overlevere komponentene til kjemiske våpen. Også norske skip var med på evakueringen.

Men Assad skal ha beholdt en del komponenter og klorgass er lett å fremstille. Det har vært mange rapporter om bruk av gass. Ett grusomt angrep skjedde i Khan Sheikhoun, og det var dette som utløste Trumps første militære angrep: 56 krysserraketter mot Shayrat-basen.

Tidligere har det vært Israel som har utført angrep det har sett seg tvunget til, som da det bombet et atomanlegg i den syriske ørkenen 6 september 2007.  Her holdt nordkoreanerne på å bygge en atomreaktor for Assad. Prøver tatt av IAEA ett år senere viste spor av uran.

Det pågår et samarbeide mellom «røverstater». Iran betaler Nord-Korea for å teste og produsere raketter og kjemiske våpen som atomvåpenavtalen gjør vanskelig. Nord-Korea handler derfor om noe langt mer enn bare ett regime.

Når man ser hva Russland har kommet unna med, er det forbløffende. Separatister fikk Grad-missler som skjøt ned det malayiske passasjerflyet over Øst-Ukraina. Putin har ikke villet innrømme noe ansvar. En slik total benektelse har vært Moskvas modus operandi i mange år.

Hvis man legger alle bevis ved siden av hverandre får man en ganske rystende kjede: Det handler om drap på sivile i vestlige land, med grusom og dødelig gift, det handler om allianse med en tyrann som bruker giftgass mot egen befolkning, akkurat slik Saddam Hussein gjorde, og det handler om bombing av sivile og sykehus.

Akkurat som under krigen i Bosnia klarer ikke FN håndtere oppgaven. Det klynger seg til å bringe inn humanitær hjelp og vrir ellers hendene.

Men når det gjelder Vesten er ikke FN redd for å ta bladet fra munnen. Særlig når det gjelder Trump. Alt Trump foretar seg av forsøk på å beskytte befolkningen mot terror, blir slått ned på. Ikke bare av FN, men av den liberale pressen og Demokratene. Vesten fører krig mot seg selv, og hoggestabben er den amerikanske presidenten.

Absolutt alt blir vendt mot ham. En russisk prostituert eller eskortejente, Anastasia Vasjukevitsj, har denne uken stått frem etter at hun ble pågrepet i Thailand. Hun har opptak fra båten til mogulen Oleg Deripaska under et cruise til Norge, sommeren 2016. Her var også den russiske visestatsministeren Sergej E. Prikhodko med. Aleksej Navalnij og hans organisasjon har nedlagt et arbeid i å dokumentere at det er Deripaskas båt man ser. Man kan høre Deripaska si at det er en person som har ødelagt forholdet mellom USA og Russland og det er Victoria Nuland, som arbeidet i utenriksdepartementet under Obama med ansvar bl.a for Ukraina.

Men Vasjukevitsj påstår hun har 16 timers opptak av samtaler med avsløringer om samarbeid mellom Trump og Putin, men hun vil bare gi det fra seg hvis hun får asyl i Vesten. Hun sier det var tre amerikanere ombord på båten og at hun har opptak. Det lyder som eventyr. Hvis det hadde vært ført slike samtaler om bord ville ikke Vasjukevitsj kunne gjøre opptak, med mindre noen ville at hun skulle gjøre det. Igjen dukker det opp noe som blander sex og politik, på samme måte som tre prostituerte i seng med Trump i Moskva.

Amerikanske medier går fem på. CNN sendte en journalist til Thailand og Nettavisen skrev en story som slukte Vasjukevitsj med hud og hår.

Mediene vil bli bedratt, bare det rammer Trump.

Balansen mellom mistenksomhet, paranoia og troskyldighet er forrykket, slik at det faller ut til fordel for autoritære eller tyranniske regimer som ikke har noen skrupler.

Putin og Assad kan bombe og drepe med giftgass, mens Trump mistenkeliggjøres på alle bauger og kanter.

Det stiller et stort spørsmål ved «den humanitære siden», hvor humanitær er den når man ikke våger å identifisere morderen, men heller vender aggressjonen mot den som forsøker å beskytte ofrene?

Det gjelder også kurderne i Nord-Syria som er truet av Erdogan. YPG-militsen som var de mest aktive i kampen mot IS, blir nå drept av tyrkiske soldater rundt Afrin.

Dette er tyranniske krefter som ikke varsler noe godt. De betyr trouble.

Men EU og venstresiden i USA får aldri nok av å angripe Trump. Det er han som truer freden.

Hvilken fred?

 

Bestill «Europas underlige død» av Douglas Murray bok fra Document Forlag her!