Nytt

Britisk politi har siktet de to russiske statsborgerne Aleksandr Petrov og Ruslan Bosjirov for giftangrepet på dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter Julia i mars i år.  De to er siktet for å ha planlagt drap, for drapsforsøk og for å ha brukt nervegiften novitsjok.

De to russerne ble avbildet i Salisbury dagen etter døren til Sergej Skripal ble sprayet med giftgass.

Aleksandr Petrov ankom Gatwick flyplass dagen før giftangrepet.

Drapsforsøkene minner om drapet på en annen avhoppet KGB-agent, Alexander Litvinenko, som i 2006 døde en smertefull død etter å ha blitt utsatt for det uhyre sjelden stoffet polonium210. Kun statlige myndigheter har tilgang til et slikt stoff.

To russere som Litvinenko hadde møtt, ble identifisert og krevd utlevert. Den ene ble innvalgt i Dumaen og hadde således immunitet. Det beviste samtidig hvor tett drapsmannen var på myndighetene.

Nå gjenstår bare identifiseringen av de to mennene: Hvem er de? Hvem arbeidet de for? Det er neppe særlig stor spenning rundt svaret.

Igjen har Putin skutt seg selv i benet. En slik hensynsløshet 12 år etter Litvinenko, sier noe om Putins villighet til å ta risiko. Det har allerede kostet Russland dyrt.

Russisk lovgiving tillater ikke utlevering av russiske statsborgere til andre land, så påtalemyndigheten i Storbritannia kommer ikke til å kreve dem utlevert.

NTB skriver:

De to russerne, som begge er i 40-årene, fløy fra Moskva til London med sine russiske pass to dager før Skripal og dattera ble forgiftet, ifølge britisk politi. De skal deretter ha fløyet tilbake til Moskva om kvelden 4. mars, bare timer etter nervegiftangrepet.

Sergej Skripal og datteren Julia Skripal ble funnet livløse på en parkbenk i Salisbury i England. Etterforskning avdekket at de hadde blitt eksponert for den ekstremt dødelige nervegiften novitsjok. Begge tilbrakte flere uker på sykehus før de til slutt ble utskrevet.

I juli kom ytterligere to briter over en beholder som antas å ha blitt brukt til å frakte nervegiften i, og en av de to døde få dager senere.

Saken skapte en diplomatisk strid mellom de to landene som førte til masseutvisninger av diplomater. Russiske talspersoner påsto at britene selv hadde utført giftangrepet. Kreml avviser fremdeles å ha noe med saken å gjøre.

USA innførte økonomiske sanksjoner mot Russland på grunn av Skripal-saken.

The Times