Massegrav i Butjsa utenfor Kyiv. Foto: AP Photo/Rodrigo Abd     

Vestlige ledere uttrykker sjokk over at det er funnet mange titalls sivile i massegraver utenfor Kyiv, etter den russiske tilbaketrekningen. Nå kreves det at de ansvarlige straffes.

NTB-AFP skriver at funnene tyder på at sivile ble drept i Kyivs omegn før de russiske styrkene trakk seg ut av byens forsteder. Dette som følge av hard ukrainsk motstand.

Reportere fra AFP så minst 20 lik, alle i sivile klær, strødd langs en boliggate i byen Butsja fredag. Butsja er beliggende utenfor Kyiv.

En av de døde hadde hendene bundet bakpå ryggen, med sitt ukrainske pass ved siden av.

Søndag opplyste en ukrainsk tjenestemann at 57 døde var funnet i en grav i byen, som han viste fram til en AFP-reporter. Minst ti lik var synlige, delvis begravet.

– Her, i denne lange graven, er 57 mennesker begravet, sier Serhij Kaplytsjnij, som sier han er sjef for redningstjenesten i Butsja, og som organiserer oppgravingen.

Dette har ført til krasse uttalelser fra vestlige ledere:

– Slike bilder er som et slag i magen. Dette er virkeligheten hver eneste dag så lenge den russiske brutaliteten mot Ukraina fortsetter, sa USAs utenriksminister Antony Blinken.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg kalte drapene på sivile grusomt og en brutalitet vi ikke har sett i Europa på flere tiår.

Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock kaller bildene utålelige og krever at de ansvarlige stilles for retten for krigsforbrytelser. Det samme krever Frankrikes president Emmanuel Macron.

Russland på sin side hevder at bildene av døde fra en massegrav i Butsja utenfor Kyiv ikke er ekte, og at de er arrangert av ukrainske myndigheter.

Russerne opplyser ifølge NTB-AFP at ikke en eneste sivilperson led overlast i den tiden Russland hadde kontrollen i byen.

Les også: 

Russerne anklages for massive krigsforbrytelser i Mariupol

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!


Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.