Enkelte av likene som er gravd opp i Izium i Ukraina bærer preg av tortur. Noen har hendene bakbundet, mens andre har tau rundt halsen, sier ukrainsk påtalemyndighet. The Times beskriver massegraver.

Likene det vises til, er funnet i en skog ved byen som har vært okkupert av russiske soldater i over fem måneder .

Ukrainsk politi sier det funnet 445 graver på stedet, som ligger i Kharkiv fylke nordøst i Ukraina.

En AFP-journalist på stedet sier at minst ett av likene som er gravd fram, har hendene bakbundet. Det er ikke klart om offeret var ikledd sivile klær eller uniform.

Ifølge Ukrainas viseinnenriksminister Jevhen Enin viser noen av likene som er gravd opp, spor etter en voldelig død, og også tortur. Blant annet skal enkelte ha fått ørene kuttet av.

– Dette er bare begynnelsen, sier han. (NTB)

The Times har også skrevet om denne makabre historien. De skriver at en offisiell representant sier at likene var for det meste ofre for bombing og luftangrep i det opprinnelige angrepet fra Russland, da byen ble bombet til underkastelse i de tidlige stadiene av krigen.

Izium var en av scenene for den ukrainske hærens største triumf så langt siden krigsutbruddet 24. februar. Noen anser dette som en endelig seier for Ukraina. Men enkelte militære eksperter påpeker at dette var en taktisk seier, neppe en strategisk. Uansett er det liten tvil om at den suksessen ukrainske styrker opplevde i nordøst var en stor ripe i lakken for Putin. Spørsmålet er bare hva som blir konsekvensen: Tilbaketrekning eller total krig.

Izium. Kilde: Institute for the Study of War

Zelenskyj snakket om funnet av massegraver i sin sending til folket.

– Vi vil at verden skal vite hva den russiske okkupasjonen har forårsaket, sa den ukrainske presidenten.

Dmytro Lubinets er en lokalt basert parlamentariker. Han sier at anslaget på 1000 drepte i byen nok er en grov undervurdering.

– Vi kan ikke si noe eksakt tall da det fortsatt er under etterforskning. Men mange er fortsatt savnet.

En rådgiver for den ukrainske presidenten lover at sakene skal undersøkes grundig.

– Alle lik vil bli gravd opp og sendt til rettsmedisinsk undersøkelse, sier Andriy Yermak, som sier at mer informasjon vil bli offentliggjort i løpet av dagen.

Izium hadde rundt 50.000 innbyggere før krigen, men mange har flyktet. De som ble igjen sa at de fleste innbyggerne nektet å samarbeide med inntrengerne. En gruppe skolegutter fortalte The Times at russerne foreslo at de skulle dra og «gå til en russisk skole», men at de alle nektet.

Som gammel offiser vil jeg advare mot å tro at krigen er over. Slik det ser ut nå, avgjøres dette i Russland. Hvis Putin og hans støttespillere vinner fram, så kan vi bevege oss mot en full mobilisering. Da er nærheten til en reell krig mellom NATO og Russland skremmende.

Men motstanden mot krigen vokser også internt, særlig reaksjonene fra politikere i St. Petersburg har fått mye oppmerksomhet. Det er enkelte som krever at Putin skal stilles for riksrett, og tiltales for forræderi.

En presset Putin kan utgjøre en stor risiko

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.