Tirsdag startet Russland et enormt angrep mot Ukrainske styrker nordøst i Ukraina, som lenge har holdt en viktig fremskutt lomme rundt byen Avdiivka i Donetsk. Russlands mål var både omringe de store Ukrainske styrkene i denne lommen, samt å sikre viktige russiske forsyningslinjer som ligger farlig nær frontlinjen. Angrepet har foregått etter blitz-strategier fra andre verdenskrig, og har skapt uhyggelige tap av mennesker og materiell for Russland.

Rapporter fra Russiske og Ukrainske kilder og bloggere er sammenfallende: Russiske styrker har så lagt feilet, og rapportene viser at de kan ha mistet over 5000 soldater på fem dager, samt enorme mengder materiell. Fortvilte russiske soldater har bedt myndighetene «sende mange likposer», og ukrainske soldater vitner om scener fra WWII – hvor bølger av russiske soldater klatrer over lik av falne kamerater og blir meid ned.

I følge diverse kilder pågår angrepet fortsatt. Hvor mange soldater Ukraina har tapt i slaget fremgår ikke i noen kilder, men siden Ukrainas styrker fortsatt holder stand kan ikke tapene være kritiske. Alt tyder på at selvmordsangrepet var beordret av Putin selv som desperat trenger en suksess i den pågående «spesialoperasjonen».

Den fremskutte lommen Russland forsøker å omringe. Foto: Skjermdump fra interaktivt kart på Insititute for The Study of War

Fronten i Ukraina har vært mer eller mindre fastlåst i et år fordi ingen av partene har klart å oppnå lufherredømme. Russland har mistet initiativet overfor vestlige våpen og har gravd seg ned i skyttergraver bak enorme minefelt, mens Ukrainas store våroffensiv går uhyggelig langsomt, og stort sett består av å ta meter for meter mens de svekker russisk slagkraft og ødelegger forsyningslinjer langs den 1000 km lange fronten.

Store masseangrep har knapt forekommet i år, fordi den enorme bruken av titusenvis av droner gir full oversikt over slagmarken og fiendens bevegelser. Dette gjør overraskelsesangrep umulig, og umulig å føre forsterkninger til fronten i skjul. Artilleri spiller en nøkkelrolle på slagmarken, men Ukraina har våpen som er langt mer presise og langtrekkende enn Russland, og dette gir en stor taktisk fordel.

Russland lider nå under stor mangel på artillerigranater og moderne stridsvogner, men rapporter sier at Nord-Korea har sent 1000 containere med granater og annet materiell til Putin som snart ankommer fronten. Samtidig er Ukrainske piloter i gang med opptreningen på F16, noe som kan gi Ukraina luftherredømme over fronten. Derfor er tidspresset mot Russland stadig økende.

Jeg kommer snart tilbake med en større artikkel som analyserer dronekrigen i Ukraina i dybden

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.