NTB

Ukraina utstedte nasjonal flyalarm tidlig torsdag etter at en gruppe bombefly tok av fra en base i Russland. Flere raketter går mot Kyiv.

– Avgangen til flere Tu-95 fra Olenja-flyplassen ble registrert, skrev det ukrainske luftforsvaret på Telegram. Flyplassen ligger i Murmansk-regionen.

Senere skrev luftforsvaret at raketter var «på vei mot Kyiv». Senere sa byens ordfører Vitalij Klitsjko at luftforsvarssystemet var aktivert og kjempet mot et russisk rakettangrep.

– Eksplosjoner i byen. Luftforsvaret fungerer, skrev han på Telegram.

Luftforsvaret har meldt om lignende hendelser der flere fly har tatt til vingene tidligere i februar og i januar.

I slutten av desember brukte Russland flyene til å gjennomføre en bølge med luftangrep mot ukrainske byer, blant dem hovedstaden Kyiv, der til sammen 39 mennesker ble drept.

Bombeflytypen er i Nato kjent som Bear og observeres også jevnlig utenfor kysten av Norge.

Hundretusener har dødd i Ukraina, men ingen vet nøyaktig hvor mange

De menneskelige kostnadene av krigen i Ukraina er enorme. Begge sider krymper egne tapstall, og sivile ofre holdes skjult.

Hvor mange sivile som er drept siden Russland invaderte 24. februar 2022, er usikkert. Det eksisterer ingen uavhengig opptelling siden russerne ikke har sluppet uavhengige inn i områder de har erobret.

I juni i fjor opplyste ukrainske myndigheter at de kun har registrert 10.368 sivile der levningene er funnet.

– Vi tror at tallet er minst fem ganger så høyt, rundt 50.000 sivile drepte, sa Oleg Gavrytsj som er rådgiver for den ukrainske regjeringen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Langt høyere enn 10.000 sivile

FNs menneskerettskontor erkjenner også at tallet på sivile drepte er langt høyere enn de drøyt 10.000 som er bekreftet døde.

Ukrainske myndigheter tror at minst 25.000 døde under beleiringen av Mariupol fra februar til mars 2022. Mange ble begravd i massegraver.

Det er heller ikke gjort en kvalifisert opptelling av dødstallene i den hardt rammede byen Bakhmut i øst. Ifølge det russiske nettstedet 7×7 er minst 138 sivile drept på den russiske siden av grensen.

Hundretusener soldater drept og såret

De militære tapene stiller i en helt annen klasse, men også de er omfattet av stor usikkerhet. I august i fjor siterte New York Times amerikanske kilder som anslo de ukrainske tapene til rundt 70.000 døde og 100.000-200.000 sårede.

Den britiske forsvarsministeren James Heappey svarte skriftlig til parlamentet 29. januar i år at de russiske tapene overskrider 350.000 døde og sårede soldater.

I forrige uke anslo det ukrainske forsvaret at de hadde drept eller såret mer enn 392.000 russiske soldater siden invasjonen startet.

I desember i fjor anslo den russiske forsvarsministeren Sergej Sjojgu at russiske styrker har drept eller såret 383.000 ukrainske soldater siden februar 2022.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.