Sivile i Kyiv under russernes bombing. AP Photo/Efrem Lukatsky

Russland sendte 44 raketter mot Ukraina onsdag morgen, og minst tre personer ble drept. Stortingspolitiker Siv Mossleth (Sp) måtte gå i bomberom med tre andre.

Russland innledet grytidlig onsdag morgen et krysserrakett-angrep som fikk luftvernsirenene til å gå over hele Ukraina, opplyser luftforsvaret.

NTB-Reuters-AFP melder om saken.

Forsvarssjef Valerij Zaluzjnyj skriver på Telegram at Russland sendte 44 raketter og 20 droner mot mål rundt om i landet, og at mange av disse ble avskåret.

– Fienden gjennomførte flere angrep mot ukrainsk territorium og brukte flere typer luftskyts: angrepsdroner, krysserraketter, ballistiske raketter og luftvernraketter. 44 mål ble skutt ned i lufta: 29 raketter og 15 angrepsdroner, skriver Zaluzjnyj.

Stortingspolitiker søte tilflukt i bomberom

Senterpartiets Siv Mossleth leder Stortingets delegasjon til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og har denne uka vært i Ukraina for møter med ukrainske myndigheter.

Onsdag morgen var hun og tre europeiske parlamentarikere på tog fra Kyiv til Polen da de måtte søke tilflukt i bomberom. Hun sier til NTB at oppholdet i bomberom var skremmende og ga tid til ettertanke.

– Vi holdt motet oppe, men det var skittent, rått, vått og i svært dårlig tilstand. Det hadde ikke vært greit å ha vært der i dagevis. Jeg håper vi slipper å søke beskyttelse igjen, sier Mossleth.

Hun er tydelig i sin karakteristikk av den krigen Russland fører:

– Krigen pågår for fullt ennå, og det er ikke bare en krig om Ukrainas grenser. Det er en krig mellom demokrati, folkestyre og tyranni, legger hun til.

Minst tre drept

Mykolajiv-ordfører Oleksandr Senkevitsj sier at en mann døde av alvorlige skader fra et av angrepene. Takene på 20 hus ble revet av og gass- og vannrør ødelagt i angrepet mot havnebyen, ifølge Senkevitsj.

– Nok et masseangrep mot staten vår. Seks regioner ble angrepet av fienden, skriver Zelenskyj på Telegram.

– I Kyiv ble mer enn ti mennesker såret, og per nå vet vi om to drepte. Det kan være mennesker under ruinene, skriver han videre.

Zelenskyj skriver videre at to personer ble såret i grenseregionen Kharkiv øst i landet.

Det er i stor grad sivile mål som rammes, menn kvinner og barn i sine hjem, på skoler og i butikker. Det er lenge siden verden har sett denne typen massive, systematisk overgrep mot sivile, uten at verdenssamfunnet griper inn.

Strømbrudd i Kyiv

Øyenvitner opplyser til internasjonale nyhetsbyråer at det ble hørt kraftige smell i Kyiv rett før klokka 7 lokal tid onsdag.

Deler av byen mistet strømmen etter at deler av en nedskutt russisk rakett ødela to høyspentkabler, opplyser hovedstadens ordfører Vitalij Klitsjko.

En knapp time senere meldte Klitsjko om en ny runde med eksplosjoner i den ukrainske hovedstaden.

Klitsjko sa også at minst to personer var såret i Dnipro-distriktet, et boligområde ved elva med samme navn. Det brenner også i en leilighetsblokk i en annen bydel i Kyiv, opplyser ordføreren.

 

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.