Et polsk militært helikopter flyr over en gruppe migranter ved grensen mellom Polen og Hviterussland den 8. november 2021. Foto: Leonid Shcheglov / BelTA via AP / NTB.

Situasjonen på grensen mellom Polen og Hviterussland, der hviterussiske myndigheter hjelper eller presser migranter til å trenge seg inn på polsk territorium, risikerer å eskalere militært, sier kilder i Brussel og i regjeringskretser i Berlin til Bild.

I tillegg er situasjonen for migrantene, som presses mot Polen av hviterussiske grensevakter, for siden å avvises av polske grensevakter, i ferd med å bli håpløs, skriver den tyske avisen.

Bild skriver også at Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko i et intervju med det russiske magasinet Natsionalnaya Oborona antyder en mulig opptrapping av konflikten med EU:

«Jeg frykter at denne konfrontasjonen på grensen kan føre til en aktiv fase på grunn av migrantene. Det er grunner til provokasjoner. Alle provokasjoner er mulige.» En provokasjon skal blant annet være at polske militærhelikoptere flyr lavt ved grensen for å skremme flyktningene.

Så blir Lukasjenko enda tydeligere: «Hvis, Gud forby, vi gjør den minste feil her, vil Russland straks bli trukket inn i det – den største atommakten i verden!»

Ifølge Bloomberg har Lukasjenko bedt Russland om å sette inn bombefly som kan bære atomvåpen, i patruljeringen av Hviterusslands grense.

I Moskva er president Vladimir Putin en nær alliert av Lukasjenkos regime i Minsk. Noen av flyene som leverer migranter til Hviterussland, letter da også fra russiske flyplasser.

Tysklands påtroppende statsminister Olaf Scholz har så langt ikke uttalt seg i saken, mens avtroppende statsminister Angela Merkel onsdag ringte Russlands president Vladimir Putin for å snakke om situasjonen på grensen mellom Polen og Hviterussland.

Polens regjering anklager nå Hviterussland for statsterrorisme, skriver Bild.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.