Hviterusslands president Alexander Lukasjenko sier det jobbes med å overbevise migranter om å returnere til sine hjemland. Uttalelsen kommer på et tidspunkt da EUs utenriksministre er på vei til et møte i Brussel for å diskutere flere sanksjoner mot landet. Samtidig sier Lukasjenko at Hviterussland kan fly migranter direkte til Tyskland, om nødvendig.

– Det pågår en aktiv innsats på dette området for å overbevise og be folk reise hjem, men ingen ønsker å reise hjem, sier Lukasjenko, ifølge det hviterussiske statlige nyhetsbyrået Belta.

Det ser ikke ut til å påvirke EUs utenriksministre, som ventes å godkjenne den femte sanksjonspakken mot Hviterussland mandag.

– Det er helt avgjørende at det på utenriksministermøtet i dag (mandag, red.) oppnås en enighet om å stå samlet mot Hviterussland, Lukasjenko og hans hybridangrep på EU, der han importerer mennesker og setter dem mot EUs grenser, sa den danske utenriksminister Jeppe Kofod (S) mandag morgen.

Omkring 800-1000 migranter har flydd fra Midtøsten til Hviterussland daglig over en lengre periode. Etter landing i den hviterussiske hovedstaden Minsk går veien gjerne raskt til EUs yttergrense, hvor hviterussiske soldater leder migrantene til Polen, Litauen og Latvias grenser.

EU anklager Hviterusslands president for å fly inn migrantene og deretter sende dem til fots til EU som hevn for sanksjoner, som EU har innført etter Lukasjenkos undertrykkelse av landets opposisjon. Situasjonen har utviklet seg raskt den siste uka, etter NATO uttrykte støtte til Polen, og kilder i Brussel og Berlin har sagt at situasjonen risikerer å eskalere militært.

Russland avholdt fredag en felles militærøvelse med Hviterussland, deretter valgte Storbritannia å sende soldater til den polske grensen.

Lukasjenko uttalelse om at Hviterussland forsøker å returnere migrantene på EUs yttergrenser, kommer i et underlig lys når han samtidig sier at Hviterussland raskt kan fly migranter til Tyskland med det statseide flyselskapet Belavia hvis Polen ikke åpner en «humanitær korridor».

– Vi ville kunne sende dem til München med våre egne fly om nødvendig, sier Lukasjenko, som legger til at Hviterussland ikke ønsker å se migrantkrisen eskalere til en «konflikt».

Den litauiske utenriksministeren Gabrielius Landsbergis sier mandag at EU kan hjelpe med repatrieringer fra Hviterussland tilbake til Midtøsten og ba om at alle hviterussiske flyplasser skal være forbudt for flyselskaper som potensielt kan frakte potensielle migranter. «Vi må gjøre Minsk flyplass til en flyforbudssone», sa han.

EU to step up sanctions on Belarus over escalating border crisis

Lukasjenko: Belarus vil sende migranter hjem

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.