Polske grensevakter har oppdaget ulovlige migranter på Polens grense mot Hviterussland den 1. september 2021. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB.

Antallet migranter fra Midtøsten som kommer med fly til Hviterussland hver dag, anslås til mellom 800 og 1000, og har en økende trend, opplyser sikkerhetskilder til Die Welt.

Flyene migrantene reiser med, kommer hovedsakelig fra Russland, Tyrkia, Syria og Dubai, skriver den tyske avisen.

Etter landing i den hviterussiske hovedstaden Minsk går veien gjerne raskt til EUs yttergrense, som grenser til Hviterussland i Polen, Litauen og Latvia. Langs grensene er det strekninger på over hundre kilometer uten fysiske stengsler, selv om bygging av slike er i gang.

Enn så lenge har de tre EU-landene økt patruljeringen av grensene, men der får migrantene hjelp med ulovlig grensepassering til fots av hviterussiske styrker:

Ifølge sikkerhetskilder leter hviterussiske grensevakter med droner etter smutthull gjennom grensen mot Polen. Når tiden er inne, sendes store grupper på opp mot 200 personer av gårde. Noen av migrantene er åpenbart blitt utstyrt med vinterklær. Det er også blitt oppdaget at folk har fått amfetamin, slik at de holder ut lenger. Offisielt er det hittil åtte mennesker som har omkommet i grenseområdet, men i tyske sikkerhetskretser regner man med at det er adskillig flere.

De største opphavslandene for migrantene som kommer med fly til Hviterussland, er Irak og Syria. Mange av dem kan forventes å ville slutte seg til de irakiske og syriske diasporaene i Tyskland, som økte kraftig i antall under den store migrasjonsbølgen i 2015–16.

Tysk politi har da også registert en stor økning i antallet ulovlige migranter som har reist inn via Hviterussland.

Etter at Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko begynte å sende migranter til EU, har politiet i Tyskland registrert 8000 ulovlige innreiser via Hviterussland, skriver Die Welt.

Mørketallene kan imidlertid forventes å være store, da grensen mellom Tyskland og Polen ikke på noen måte er pottetett.

Det er også kjent at irakere som har reist ulovlig til Tyskland via Hviterussland, har fått hjelp av landsmenn i Tyskland.

 

Les også:

Tysk politi: Irakere bosatt i Tyskland smugler inn landsmenn via Hviterussland

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.