Bulgarsk grensepoliti patruljerer med et kjøretøy langs grensen mot Tyrkia ikke langt fra landsbyen Shtit den 29. februar 2020. Foto: Hristo Rusev / AP / NTB.

Mens Polen anstrenger seg for å tette igjen grensen mot Hviterussland for migrasjonstrafikk, øker migrasjonstrykket på Bulgarias grense mot Tyrkia.

Bulgarske myndigheter registrerte 6500 ulovlige passeringer av denne grensen i løpet av årets ni første måneder, og tendensen er stigende, melder The European. Det tyske nyhetsmagasinet omtaler personene det gjelder både som «flyktninger», «migranter» og «innvandrere».

Etter Polen er det fattigste landet i Europa nå blitt et transittområde for flyktninger. Antallet ulovlige innvandrere i Bulgaria har økt til ny rekord.

Dermed er EU-staten Bulgaria blitt et av de viktigste nye transittlandene for migrasjonen til Europa, for det er ikke dit migrantene ønsker seg.

Kart: Google Maps (klikk for å åpne).

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har en finger med i spillet, skriver The European.

Utviklingen er da heller ikke overraskende, all den tid EU har presset Tyrkia til ikke å la syrere, irakere og jemenitter fly til Hviterussland. For migrantene som blokkeres i Istanbul, er veien kort til den bulgarske grensen.

Bulgarias grense mot Tyrkia er 269 kilometer lang. Et grensegjerde som ble påbegynt under den store migrasjonsbølgen for noen år siden, dekker 166 kilometer.

Grensegjerdet mellom Bulgaria og Tyrkia passerer gjennom jordbruksland og forbi et forlatt hus ved landsbyen Shtit. Foto: Hristo Rusev / AP / NTB.

I 2015 var ikke presset på Bulgarias grense så stort:

Bulgaria stod øverst på listen i en arabisk «håndbok for flyktninger» over land som asylsøkere absolutt måtte unngå. Et Assad-vennlig nettsted advarte uttrykkelig mot Bulgaria.

I Bulgaria var ikke muslimske migranter velkomne:

Under den første flyktningbølgen i 2013–2014 kom ti tusen mennesker fra arabiske land til Bulgaria. Men fremmedhatet og islamofobien hersket i landet. Den dårlige behandlingen både fra bulgarske myndigheters og befolkningens side hadde fått flyktningstrømmen til å ebbe ut. Overgrep mot flyktninger, demonstrasjoner og politiske aksjoner stod på agendaen. Meldingen landte sendte til verden på den tiden, var: Bulgaria er fattig og kristen, vi vil ikke ha dere!

Etter hvert som andre adkomstveier stenges, øker imidlertid trykket på ny. Bulgaria har da også satt inn flere grensevakter og militære kjøretøyer på grensen.

Kapikule, en av de tre offisielle grensepasseringene som er åpne, har stor trafikk, og 700.000 lastebiler passerte hver vei bare i 2020. Mye av Tyrkias eksport til Europa fraktes forbi her. Sjåførene frykter hele tiden at migranter forsøker å krysse grensen som blindpassasjerer i deres lastebiler.

Grenseovergangen Kapikule mellom Tyrkia og Bulgaria. Foto: CeeGee / Wikimedia Commons.

På tyrkisk side forlanger menneskesmuglere mellom 1000 og 2000 dollar for å bistå migranter som vil krysse grensen til Bulgaria ulovlig.

Ingen vet hvor mange som klarer det, men en indikasjon på hvor mange som lykkes i å reise ulovlig til Europa, er den tyske asylstatistikken.

I tillegg til det store antallet flyktninger som kommer til EU med fly, er den hviterussiske ruten i øyeblikket mest populær, etterfulgt av Bulgaria, Litauen og Middelhavsruten. Det økende antallet førstegangs asylsøknader i Tyskland i år vitner om et raskt økende antall migranter. Ifølge den tyske migrasjons- og flyktningetaten (BAMF) ble det levert 114.966 asylsøkader fra januar til oktober 2021. Sammenlignet med året før økte antallet søknader med 37,3 prosent.

Opphavslandene som dominerer på den tyske asylstatistikken, er fremdeles Syria (44.948), Afghanistan (17.619) og Irak (10.356).

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.